Left Right
scrollTop top

Al Gore is 10 jaar na ‘An Inconvenient Truth’ terug met een serieuze aanklacht tegen Donald Trump


Al Gore is 10 jaar na ‘An Inconvenient Truth’ terug met een serieuze aanklacht tegen Donald Trump

Iets meer dan 10 jaar geleden schudde ex-vicepresident van de Verenigde Staten, Al Gore, de wereld wakker met zijn documentaire ‘An Inconvenient Truth’. In die film onderzocht Gore de effecten van de klimaatopwarming voor de komende vijftig jaar. Nu, een decennium later, is hij terug met een sequel, die zich vooral richt tot één persoon in het bijzonder: de huidige president van de Verenigde Staten, Donald Trump.

“We need some global warming, it’s freezing!”, het zijn de sterke woorden waarmee de trailer van Al Gores nieuwe film An Inconvenient Sequel: Truth To Power begint. Woorden die niet afkomstig zijn van een of andere comedian, maar van de president van de Verenigde Staten. Gore kaartte in 2006 de klimaatopwarming aan en is nu, 11 jaar later, terug met een sequel waarin hij wil nagaan of zijn aanklacht überhaupt iets heeft teweeggebracht.

Een positief verhaal?

De nieuwe film van Al Gore begint hoopvol met de groei van hernieuwbare energie en het Akkoord van Parijs dat in 2015 door zo goed als alle landen ter wereld ondertekend is. In het akkoord zijn maatregelen vastgelegd om de klimaatopwarming te beperken tot maximaal 2 graden Celsius en zelfs te streven naar een opwarming van maximum 1,5 graden. Verder roept het akkoord op tot een stop van het gebruik van fossiele brandstoffen om zo de uitstoot van CO2 te verminderen.

Maar die positieve tendens is een paar stappen teruggezet door de terugtrekking van de Verenigde Staten uit datzelfde akkoord. Amerikaans president Trump beloofde reeds tijdens de verkiezingsstrijd dat hij uit dit akkoord zou stappen eens hij president zou zijn. Dit omdat hij Amerika op de eerste plaats wil zetten en de investeringen voor het klimaat dit zouden belemmeren. Enkele maanden na zijn aanstelling kwam hij dus deze belofte na. Hierdoor maakt de VS samen met Syrië en Nicaragua deel uit van het beperkte groepje landen die het verdrag niet steunen.

An Inconvenient Sequel: Truth To Power

In zijn nieuwe film reist Al Gore opnieuw de wereld rond op zoek naar bewijzen van de klimaatopwarming en positieve alternatieven. Dat de film ook een flinke dosis kritiek op de Amerikaanse president bevat, is geen verrassing. Gore gaat zelfs zo ver om te zeggen dat hij verwacht dat Trump zijn termijn van vier jaar niet zal kunnen beëindigen omdat “stemmen binnen zijn eigen partij steeds luider zijn beslissingen in vraag beginnen te stellen.”

De film An Inconvenient Sequel: Truth To Power komt op 4 augustus uit in de Verenigde staten en zal vanaf 27 september ook te zien zijn in de Belgische zalen. Of de film zo’n impact zal hebben als An Inconvenient Truth valt natuurlijk nog af te wachten.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…