Alexa en Google Home kunnen voorspellen of een relatie zal standhouden of niet

Alexa en Google Home kunnen voorspellen of een relatie zal standhouden of niet

Virtual assistants, zoals Alexa of Google Home, hebben de capaciteit om te analyseren hoe gelukkig en gezond een relatie is. Dat blijkt uit een recente studie. Datzelfde onderzoekt meent ook dat die virtual assistants ruzies zullen kunnen opmerken en zelfs onderbreken om een oplossing aan te reiken.

Virtuele assistenten, zoals bijvoorbeeld Alexa van Amazon, Siri van Apple of Google Home van Google, kunnen al langer meer dan je agenda bijhouden of zoekopdrachtjes uitvoeren. Maar uit een nieuwe studie van de Londense Imperial College Business School blijkt dat ze wel heel ver kunnen gaan. Volgens het onderzoek zouden virtual assistants de capaciteit hebben om te analyseren hoe gelukkig en gezond de relatie van een koppel is.

AI kan zorgen voor andere genderdynamiek

Binnen twee à drie jaar zouden virtual assistants met een zekerheid van 75 procent kunnen zeggen of een relatie zal standhouden of niet. Ze zullen dat doen op basis van akoestische analyse van alle communicatie van het koppel. Daarvoor zullen ze alles, van alledaagse gesprekken tot ruzies, gaan bestuderen.

Maar daar houdt het niet op. De virtual assistants zullen zelfs kunnen aanvoelen dat koppels ruzie hebben en ze kunnen onderbreken om een oplossing aan te reiken. Volgens Aparna Sasidharan, van de Imperial College Business School, zou de technologie vooral vrouwen in heteroseksuele relaties kunnen helpen. “Onderzoek wijst uit dat mannen vooral belang hechten aan zogenaamde ‘report talk‘, waarbij ze problemen analyseren en proberen oplossen op een directe en feitelijke manier”, stelt Sasidharan. “Er zijn veel situaties waarin dat heel handig is, maar in relaties kan dat leiden tot communicatie die de relatie niet versterkt, zogenaamde ‘rapport talk‘.”

“De artificiële intelligentie kan gemiste signalen duidelijk maken en een duwtje in de rug geven om die kloof in emotionele intelligentie en communicatiestijlen te overbruggen. Het kan de optimale manier om banale problemen aan te pakken aanwijzen en veel voorkomende misverstanden, gebaseerd op die verschillen in prioriteiten en wereldvisie, de wereld uit helpen”, meent Sasidharan. Volgens de onderzoeker zou AI dan ook een enorm sterke invloed kunnen hebben op relaties: “Dit zou binnen een decennium al kunnen leiden tot een andere genderdynamiek.”
Creative Commons

“AI zal onze kijk op liefde veranderen”

Maar ook wie zich nog niet in een relatie bevindt, zal in de toekomst geholpen kunnen worden door AI. “AI zal onze kijk op liefde en relaties veranderen en kan een belangrijke rol spelen in de ‘sociaal aanvaarde’ manier van het zoeken naar die liefde.”

“Waar traditionele algoritmes nog beperkt waren in de manier waarop ze profielen kunnen aanbevelen, kunnen ze vandaag de dag comptabiliteit voorspellen, de datingervaring verbeteren en zelfs de chemie tussen twee mensen helpen opbouwen”, legt Sasidharan uit. “Maar binnen een decennium zouden we wel eens revolutionaire veranderingen kunnen zien in dating apps, die meer voortdurende relatiecoaching zullen brengen.”

Dating apps en websites zullen dan ook verder gaan dan enkel de hobby’s en karaktereigenschappen van een persoon. In de toekomst zal een mix van AI en matching op basis van je genetische code gaan voorspellen of er een seksuele chemie en comptabiliteit is tussen twee singles. Matchmaking zal dus iets worden dat zich in een lab afspeelt.

Creative Commons

Gesponsorde artikelen