Tijdens je maandstonden kan je heel wat last hebben van PMS. Maar de verschijnselen verschillen wel van persoon tot persoon. Jij kan misschien last hebben van rugpijn terwijl de andere zware benen heeft. Wist je dat jouw verschijnselen ook kunnen veranderen naarmate je ouder wordt? Dit is wat er gebeurt met je lichaam.
Voor je je maandstonden krijgt, ontvang je misschien eerst een pakje met premenstrueel syndroom (PMS). Bijna 85 procent van alle vrouwen kampt met een PMS-symptoom en de klachten zijn heel uiteenlopend: krampen, honger, stemmingswisselingen, vermoeidheid, hoofdpijn, … Als je altijd al hebt gedacht “Daar heb ik al goed geen last van”, dan heb je misschien te vroeg gejuicht. De PMS-symptomen kunnen verergeren of opeens verschijnen naarmate je ouder wordt.
Elke maand kunnen je PMS-symptomen een beetje afwijken van elkaar. Maar ook als je ouder wordt, passen de symptomen zich geleidelijk aan. Dat heeft allemaal te maken met je hormonen. Het niveau van oestrogeen en progesteron varieert met de leeftijd. Aangezien PMS hier heel wat mee te maken heeft, kunnen de symptomen ook veranderen en verergeren.
Twenty-something
Blijkbaar kan PMS heel erg zijn in je twintiger jaren. Suzanne Fenske, professor in de gynaecologie, vertelde Health.com dat in dit decennium PMS aanvoelt als een achtbaan. “PMS is meestal erger omdat er gewoon veel meer fluctuatie is in de hormonen,” zegt Fenske. We weten nog niet waarom sommige vrouwen agressievere symptomen ervaren dan anderen of zelfs een premenstruele dysfore stoornis (PMDD), een ernstiger vorm van PMS, ontwikkelen.
In je twintig en het valt mee? Nee!
Het is wel zo dat bepaalde leefstijlgewoonten PMS kunnen versterken. Denk maar aan slaaptekort, slechte voedingsgewoonten en niet sporten. Hierdoor kunnen huidproblemen, vermoeidheid en prikkelbaarheid nog harder toeslaan tijdens die periode van de maand.
Je bent in de twintig en denkt dat je PMS eigenlijk nog oké is. Maar wist je dat je PMS gewoon wordt onderdrukt door anticonceptie? Volgens Fenske zouden kunstmatige hormonen, afkomstig van je anticonceptie, je PMS vergemakkelijken. Hierdoor lijkt het of je geen last hebt van PMS.
En dan word je 30 jaar
Eens je de dertig voorbij bent, kan je PMS minderen of net heel extreem worden. Fenske zegt dat veel vrouwen in hun dertiger jaren moeder worden. Als je zwanger wordt, stopt de eisprong en is er geen menstruatie dus ook geen PMS. Hierdoor zal je dus ook geen last hebben van PMS.
Maar voor vele vrouwen is PMS in hun dertig het ergste. De reden hiertoe is omdat je in je twenty-something hormonale anticonceptie gebruikte en nadien aan kinderen begon. De periode hiertussen kan ook een wilde rit zijn voor je hormonen en dus ook effect hebben op je PMS.