Amerika’s nationale kwaal van ontkenning, bedrog en wantrouwen 

Wat een volksfeest had moeten worden, draaide voor de zoveelste keer uit op een massaschietpartij. Minstens zes mensen werden gedood en twee dozijn anderen in het ziekenhuis opgenomen. Dat alles na een massschietpartij tijdens een parade in de buurt van Chicago ter gelegenheid van de Amerikaanse Onafhankelijkheidsdag.

Voorafgaand aan dit incident zei de politie van Chicago dat in het weekend van 4 juli minstens 54 mensen waren neergeschoten. Ook daarbij waren minstens zeven doden in de stad gevallen. Vorig jaar stierven 19 mensen en werden meer dan 100 anderen neergeschoten tijdens het weekeinde van 4th of July.

Amerika is ziek, zwaar ziek

  • Met een Hooggerechtshof dat nu als de fundamentalistische tak van de GOP fungeert. Dat vorige week de macht van het Congres om milieubeschermende wetgeving op te leggen inperkte. Dat de abortuswet verstrengde, maar wapenwetten verder versoepelde.
  • Met een Republikeinse Partij GOP “waar de ‘batshit crazy’ (knettergekken) nu 85% van de leden uitmaken. Tegen 35% vooraleer Trump ‘de doos van Pandora’ opende”. Dat zegt de stafchef van voormalig gematigd Republikeins gouverneur Bob Martinez (Florida), in The New Yorker.
  • Met een Democratische Partij die het noorden volledig kwijt is. En waar president Biden door de ultralinkse poot van de partij wordt gegijzeld en steeds verder van het centrum wordt verdreven.

Dat het enkel erger kan worden voor het beter wordt, schrijft ook voormalig Republikeins presidentskandidaat Mitt Romney in een opiniestuk in The Atlantic

“Niets kan steun voor Trump doen afbrokkelen”

Volgens Romney – laten we niet vergeten de best gefinancierde pion van de Amerikaanse wapenlobby NRA – is de kans groot dat Donald Trump, “die de ziekte verder zou voeden, waardoor ze waarschijnlijk ongeneeslijk wordt”, de GOP-kandidaat voor 2024 wordt. Omdat Romney niet ziet wat de steun voor Trump zou kunnen doen afbrokkelen.

Romney noemt Biden “een oprecht goed mens, die niet in staat was onze nationale kwaal van ontkenning, bedrog en wantrouwen te doorbreken”.

7 op 10 Amerikanen vinden dat Biden zich niet moet herverkiesbaar stellen. Ook 6 op 10 Amerikanen denken dat Trump best past voor een tweede mandaat.

Maar… in hypothetische eindstrijden (Harvard Center – Harris poll) tussen Donald Trump en Joe Biden of Kamala Harris, wint Trump twee keer. (Lees verder onder de grafiek)

Amerika’s laatste hoop: de “uitgeputte meerderheid”

Het zal dus erger worden voor het beter wordt… Maar wie Amerika ziet als een hopeloos gepolariseerde binaire constructie van rode en blauwe staten, vergeet een belangrijke derde partij. Die factie wordt nu gevormd door een “uitgeputte meerderheid”, voor het eerst geïdentificeerd in een studie uit 2018. Amerika is dus niet alleen rood en blauw. Het is rood, blauw en uitgeput.

Wie zijn deze uitgeputte Amerikanen? Het gaat volgens het onderzoek om ruim tweederde van de bevolking (67 procent). Ze zijn de polarisatie beu, worden vergeten in het publieke discours en blijven flexibel in hun opvattingen. Maar… ze geloven nog steeds dat in hun land een gemeenschappelijke basis kan worden gevonden.

Deze uitgeputte Amerikanen maken van politiek geen religie. Ze zijn dus in het nadeel wanneer ze geconfronteerd worden met de razernij en het doorzettingsvermogen van de politieke extremist.

De uitgeputte Amerikaan houdt van fatsoen en heeft vriendschappen aan beide kanten van het politieke spectrum, zolang respect de verschillen overtroeft. Hij vindt dat zelfs de meest extreme meningsverschillen hanteerbaar zijn, zolang zijn vrienden bereid zijn te luisteren en te leren en hij dat zelf ook doet.

Deze uitgeputte, maar immer groeiende meerderheid, is nu Amerika’s laatste hoop.

Meer
Lees meer...