Amerikaanse overheid denkt dat Huawei ons wil bespioneren via 5G-netwerken

Amerikaanse overheid denkt dat Huawei ons wil bespioneren via 5G-netwerken

De Amerikaanse regering spoort Europese landen en andere bondgenoten aan om geen apparatuur van Huawei te kopen nu 5G meer courant wordt. Ook netwerken in de Benelux maken gebruik van netwerkapparatuur van de Chinese fabrikant.

De Amerikaanse krant The Wall Street Journal komt met het nieuws naar buiten op basis van bronnen die dicht bij de Amerikaanse overheidscampagne staan. De focus wordt gelegd op onder andere Duitsland, Italië en Japan. Het Pentagon maakt zelfs subsidies vrij om de aanschaf van apparatuur van niet-Chinese bedrijven te bekostigen.

Eerder waarschuwde de Amerikaanse inlichtingendiensten FBI, CIA en NSA ook al om geen Huawei-smartphones te gebruiken.

Spionage en cyberaanvallen

De Amerikaanse overheid vreest dat de Chinese overheid met de Huawei-apparatuur van de 5G-netwerken gebruik zal maken om te spioneren en cyberaanvallen uit te voeren. De Chinese overheid kan volgens Washington zelfs communicatiediensten platleggen via achterpoortjes.

Het probleem is echter dat er om 5G-netwerken op te zetten nood is aan sterke apparatuur. Daar is Huawei net in gespecialiseerd. Bovendien levert het Chinese bedrijf aan erg lage tarieven.

Ook bij ons

Ook in de Benelux wordt er gebruik gemaakt van netwerkapparatuur van Huawei. Andere grote spelers bij ons zijn Nokia uit Finland en Ericsson uit Zweden. In Australië zal er hoe dan ook geen gebruik gemaakt worden van Huawei-apparatuur bij het opzetten van een nieuw 5G-netwerk.

Donderdag uitten de VVD en GroenLinks in Nederland nog hun bedenkingen over Chinese spionage bij netwerkapparatuur van een Chinese maker van C2000-apparatuur van de politie. Dat meldde de NOS. De Nederlandse overheid laat weten “heel alert” te zijn op spionage via 5G-apparatuur.

(Meer over het 4,5G-netwerk van Proximus lees je hier.)

Gesponsorde artikelen