Amper 400.000 van de 200 miljoen stemgerechtigde Amerikanen zullen beslissen wie het Kiescollege wint en driekwart daarvan wil liefst geen Biden II

Een kleine groep kiezers in zes tot acht cruciale staten zal de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2024 beslissen. Het belang van deze kleine groep kiezers in cruciale staten kan niet worden overschatDat te midden van twijfels over de geschiktheid van president Biden voor een tweede termijn.


Waarom is dit belangrijk? De focus op een beperkt aantal kiezers in zogenaamde ‘battleground of swing states‘ zal de uitkomst van de verkiezingen bepalen. Dat ondanks de popular vote, die Biden waarschijnlijk makkelijk zal winnen. George W. Bush is de laatste Republikein sinds Reagan (1988) die in 2004 de popular vote kon winnen. In 2000 en 2016 haalden de Republikeinen het presidentschap binnen, maar verloren ze de popular vote, die dus op zich irrelevant is.


In het nieuws. Bijna drie op de vier Amerikanen (72%) zegt dat ze niet willen dat Biden zich in 2024 weer verkiesbaar stelt, volgens een nieuwe nationale peiling van de Marquette Law School.

  • Een opvallend aantal – vooral wanneer men bedenkt dat de goedkeuring van Biden in dezelfde peiling met 45% relatief solide is.
  • Het zijn vooral Bidens fysieke en verbale onzekerheid die kiezers doen twijfelen over zijn leiderschap.
  • Team Biden blijft hem als de beste kandidaat tegen Trump zien. Maar deze perceptie wordt betwist door een gebrek aan bewijs en eerdere verkiezingsresultaten.
  • Misvattingen van Team Biden over beleid en electoraal mandaat hebben zijn populariteit al aangetast.

Biden was verkiesbaar in 2020; andere Democraten amper

Zoom in. Een aanzienlijk deel van de kiezers, waaronder Democraten, heeft dus liever een andere kandidaat dan Biden in 2024.

  • Bidens nominatie in 2020 werd beïnvloed door zijn vermeende kans om Trump te verslaan. Ze was vooral gebaseerd op zijn verkiesbaarheid (‘electability‘). Bidens gedachtengoed vertegenwoordigde niet noodzakelijk dat van de Democratische kiezers.
  • Biden won de nominatie ook omdat de andere kandidaten teveel naar links waren opgeschoven. Met Bernie Sanders – een “socialist”, wat in grote delen van de VS nog steeds een scheldwoord is – als beste alternatief.

400.000 kiezers in zes tot acht ‘battleground of swing states

Zoom out. De Republikeinen zullen zich richten op het stimuleren van vroeg stemmen en stemmen per post, een strategie die hen al in 2020 de overwinning had kunnen geven.

  • Slechts 400.000 kiezers in zes tot acht ‘battleground of swing states‘ zullen waarschijnlijk de uitkomst in het Kiescollege bepalen. Dat zijn staten die afwisselend Democratisch, dan weer Republikeins stemmen.
  • In 2020 scheidden slechts 44.000 stemmen in Georgia, Arizona en Wisconsin Biden en Trump van een gelijk aantal kiesmannen in het Kiescollege.
  • Driekwart van bovenvermelde 400.000 heeft liever niet dat Joe Biden herkozen wordt en ongeveer hetzelfde percentage denkt dat hij te oud is om effectief te zijn als hij herkozen wordt. Een subgroep van kiezers die je moeilijk kan omschrijven als “neigend naar Biden”.
Meer
Lees meer...