Door middel van een hyperloop reis je binnenkort misschien vanuit Amsterdam naar steden zoals Duisburg, Düsseldorf of Brussel in 30 minuten. Dat blijkt uit een onderzoek van de provincie Noord-Holland.
Met de hyperloop kunnen mensen vanuit een veel groter gebied, binnen of buiten Nederland, dagelijks pendelen naar hun werk. Mensen zijn nu bereid om voor een enkele rit één uur onderweg te zijn voor hun werk. Met de supersnelle hyperloop zal het mogelijk zijn om grotere woon-werkafstanden af te leggen.
Hyperloop
Maar wat is zo’n hyperloop precies? Het is een snelle magneetzweeftrein in een luchtdrukbuis. De trein kan een snelheid van 1.000 kilometer per uur halen. Het oorspronkelijke idee bedacht Elon Musk, de oprichter van het bedrijf Tesla, in 2012. Het is het Nederlandse Hardt Hyperloop die het concept sinds 2016 verder ontwikkelt.
De hyperloop kan Amsterdam niet alleen met de rest van Nederland, maar met heel Europa verbinden. De komst van de trein is belangrijk voor de Amsterdamse economie. Gebieden zoals het Duitse Ruhrgebied zijn binnen een uur te bereizen.
Alternatief voor vluchten
Korte-afstandsvluchten worden vervangen door een hyperloopverbinding. De luchthaven van Schiphol kan zo op een duurzame manier toch verbindingen met Düsseldorf, Frankfurt, Brussel of Parijs aanbieden. Als dat deel van de korteafstandsvluchten komt te vervallen, biedt dit meer ruimte voor langere (intercontinentale) vluchten.