Angelina Jolie helpt inzamelactie van twee jongetjes voor Jemen

Twee jongetjes, Ayaan en Mikael, hebben in het Verenigd Koninkrijk een limonadestand opgericht om geld in te zamelen. De opbrengsten gaan naar Jemen. Toen de Amerikaanse actrice Angelina Jolie het verhaal las van de twee beste vrienden, aarzelde ze niet om zelf ook te doneren.

De actrice kwam de inzamelactie tegen in een krantenartikel en besloot zelf ook te doneren. Jolie nam contact op met haar Britse vertegenwoordiger, die moest dan contact opnemen met de familie.

Genereuze donatie

https://www.instagram.com/p/CE4NiZKF8ZA/?utm_source=ig_web_copy_link

De familie kreeg een brief en een ‘zeer genereuze donatie’ in de bus. “Beste Ayaan en Mikael, bedankt voor wat jullie en je vrienden doen om kinderen in Jemen te helpen”, staat er in de brief te lezen. “Ik kan geen limonade van jullie kopen, maar ik zou nog steeds graag een donatie geven voor jullie stand. Veel liefs, Angelina Jolie.”

Eerst wisten de jongens niet goed wie Jolie was, maar na wat opzoekwerk waren de vrienden in de zevende hemel. Ze maakten een filmpje waarin ze de actrice bedankten. “Hallo Angelina, wij zijn de LemonAid boys. We wilden je gewoon bedanken voor het doneren aan onze zaak. Het heeft ons echt geholpen meer geld in te zamelen en meer bekendheid te geven aan Jemen. Als je ooit naar Londen komt, koop dan gerust een vers glas limonade.” De beste vrienden zamelden nu al meer dan 67.000 pond (ongeveer 73.161 euro) in.

Conflict in Jemen

Maar wat is er nu precies aan de hand in Jemen? De Verenigde Naties bevestigde dat er op dit moment in Jemen de grootste humanitaire crisis afspeelt. En dat komt door de oorlog die al drie jaar bezig is. Zo zijn er ongeveer twee miljoen vluchtelingen en leven veertien miljoen mensen in hongersnood.

Yemen
EPA-EFE/YAHYA ARHAB

De oorlog wordt gevoerd tussen de bevolking en de machthebbers. Jemen kampt al jaren met onderontwikkeling en dat komt door een slecht bestuur, corruptie en vriendjespolitiek. Daarnaast is er nog een burgeroorlog aan de gang tussen het noorden en het zuiden van Jemen.

Burgeroorlog

Vroeger waren het noordelijk en zuidelijk deel van Jemen onafhankelijk. Nadat de twee delen samenvoegevoegd werden, kwam er al een eerste burgeroorlog in 1994. Die won het noordelijk deel, geleid door president Saleh. Deze president legde na de oorlog zijn wil op aan het zuidelijk deel van het land.

Maar eigenlijk wou iedereen hetzelfde: een veilige omgeving, een goed bestuur, een goed draaiende economie en een eerlijke machtsverdeling. En dat lukte ook in 2012. Toen kon de Jemense bevolking hun toenmalige president Saleh na 33 jaar afzetten. Maar tijdens de daaropvolgende verkiezingen was er maar één kandidaat: Hadi. Hij won dus en de noordelijke rebellen, genaamd Houthi’s, gingen vredig protesteren. De nieuwe verkiezingen hadden de situatie niet verbeterd, en daarom kregen de Houthi’s alsmaar meer volgelingen.

Verschillende partijen

In 2014 namen ze de hoofdstad Sanaa in, waardoor ze de regering van Hadi uiteindelijk wegjaagden. Maar dan mengde buurland Saoedi-Arabië zich in het conflict. Ze hielpen Hadi weer aan de macht. De VN-veiligheidsraad erkende in 2015 Hadi dan als legitieme president, en het buurland mocht een interventie plegen. Sindsdien steeg het geweld en waren er meer oorlogsslachtoffers. In 2017 sloot Saleh zich aan bij Saoedi-Arabië om zo zijn macht terug te winnen. Maar dan werd hij vermoordt door de Houthi’s.

Jemen protest
EPA-EFE/YAHYA ARHAB

En dit maakt alles een pak ingewikkelder. Nu zijn er verschillende partijen gemengd in de oorlog. Namelijk de noordelijke Houthi’s, Hadi’s regering en de terroristische organisaties IS en Al Qaida in het oosten. Dus waar het conflict begon met een vredig protest is nu uitgedraaid tot een geopolitiek slagveld door de bemoeienissen van buitenaf.

Meer
Lees meer...