Angst als je naar een concert moet gaan of in een menigte zit? Dit is wat je moet doen

Angst als je naar een concert moet gaan of in een menigte zit? Dit is wat je moet doen

Omdat de wereld soms enger lijkt na bepaalde gebeurtenissen, kunnen wij meer schrik krijgen op openbare plaatsen. Heel logisch dat je met wat angst rondloopt in een grote ruimte met veel mensen. Maar je moet je plezier niet laten vergallen en gewoon genieten van het moment. Dit is wat je kan doen om van je angst af te geraken en volop te genieten van je lievelingsgroep.

Na verschillende aanslagen in de wereld, waarvan sommigen zo dichtbij zijn, kunnen wij soms bang hebben op openbare plaatsen. Als je schrik hebt in een concertzaal of op de luchthaven, dan moet je niet denken dat je belachelijk bent. Integendeel zelfs … Chloe Carmichael, een psycholoog in New York, vertelt Health.com dat onveilig voelen in grote groepen niet meer irrationeel is. “De angst die we hebben bij dergelijke gebeurtenissen is meestal primair”, zegt Carmichael. “Het is overlevingsangst en het lokt je gevecht- of vluchtreactie uit.”

Praat, adem en relax

Een manier om je angst te bestrijden is om erover te praten en je gezelschap in te lichten. Als je naar een concert gaat met een vriend, dan vertel je je kameraad dat je je eigenlijk niet zo comfortabel voelt met zoveel mensen om je heen. Je vriend kan dan optreden als bondgenoot wanneer je nerveus wordt. “Zorg ervoor dat ze vooraf weten dat je je angstig voelt en dat je ze nodig hebt om je te verzekeren dat je veilig bent”, stelt Carmichael voor. Je wilt een vriend hebben waar je op kan vertrouwen en mee kan praten over wat je voelt, zegt ze. Volgens haar kan praten over je angst je meer controle geven.

Nog een trucje volgens de psycholoog is een bepaalde ademhalingstechniek. Als je een momentje neemt om rustig in en uit te ademen, zorg je ervoor dat je lichaam en geest zich beter ontspannen.

Plezier maken

Als je een paniekmomentje hebt, moet je jezelf herinneren dat je dagelijks ‘risico’s’ neemt. Als je de auto neemt, niet goed oplet op straat en telefoneert wanneer het niet mag, neem je eigenlijk een groter risico dan naar een concert gaan. “Het haalt niets uit om op het vliegtuig schrik te hebben om te vliegen.” De psychologe raadt aan om je angsten opzij te zetten omdat je al eerder hebt besloten om naar een event te gaan. “Je kan een rationele en logische aanpak toepassen. Zodra je besloten hebt om naar een evenement te gaan, zet je je angst opzij.”

Volgens Carmichael moet je in je achterhoofd houden waarom je naar de show bent gekomen. “Vertel jezelf dat je hierover hebt nagedacht en dat je zelf de keuze hebt gemaakt om hier te zijn.” Volgens haar is het beste dat je kan doen, je focussen op plezier maken.

Als je toch schrik hebt nadat je een artikel hebt gelezen over terreur of een aanslag, dan is dat niet per se iets slecht. “Soms is het de moeite waard om angst en boosheid te voelen. Het kan ons stimuleren om op een of andere manier proactief te zijn.” Zo kan je bijvoorbeeld je gevoelens neerpennen en kanaliseren in een tekst of brief.

Een perfecte combinatie lijkt ons dan een spandoek maken voor je lievelingsband, niet? Laat je plezier niet vergallen en geniet!

iStock

Gesponsorde artikelen