Apenpokken: Eerste Belgische sterfgeval; vaccinatie kan opgeschaald worden

Er is een eerste sterfgeval in België dat in verband wordt gebracht met het apenpokkenvaccin. Dat laat Sciensano weten. Het zou gaan om een persoon met onderliggende gezondheidsproblemen. Ondertussen kan de vaccinatie wel opgeschaald worden. Dankzij 1.500 vaccins in bruikleen uit Nederland en een nieuwe techniek zullen 6.000 extra Belgen een vaccin kunnen krijgen.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) kwam eerder deze week met bemoedigende berichten over de situatie rond het apenpokkenvirus. Er zouden namelijk aanwijzingen zijn dat de uitbraak in Europa en de Verenigde Staten aan het vertragen is. In Europa zouden al 22.000 besmettingen zijn vastgesteld, wereldwijd gaat het om meer dan 50.000 gevallen.

Uitbraak vertraagt

“Er zijn bemoedigende vroege aanwijzingen, zoals bewezen in Frankrijk, Duitsland, Portugal, Spanje, het VK en andere landen, dat de uitbraak lijkt te vertragen”, zei Hans Kluge, regionaal directeur van de WHO eerder deze week volgens VRT NWS. “Om naar eliminatie in onze regio te gaan, moeten we onze inspanningen dringend verhogen.”

Ondertussen is er wel minder goed nieuws uit ons land. Er is namelijk voor het eerst een Belgische persoon overleden aan het virus. Het zou gaan om iemand met onderliggende medische problemen. In totaal zijn in ons land al 706 gevallen vastgesteld, waarvan zo’n 32 in het ziekenhuis zijn beland. Het aantal nieuwe gevallen lijkt recent wel te dalen.

Vaccins uit Nederland en nieuwe techniek

Op het vlak van vaccinaties tegen het apenpokkenvirus is er beter nieuws. Er zijn op dit moment al 1.565 vaccins toegediend. Er zijn nog 150 vaccinaties ingepland. Ons land krijgt dit najaar een levering van 30.000 vaccins, maar die kunnen dus nog even op zich laten wachten. Daarom krijgt België in tussentijd 1.500 vaccins in bruikleen van Nederland, die later zullen teruggegeven worden.

Die nieuwe vaccins zullen met een nieuwe techniek net onder de bovenste huidlaag worden toegebracht, in plaats van diep onder de huid. Daardoor is er maar één vijfde van de hoeveelheid van een vaccin nodig als vroeger. Zo zullen dus nog sneller nog meer risicogroepen gevaccineerd kunnen worden.

Meer
Lees meer...