Apple lanceerde de iPhone Xr, iPhone Xs en iPhone Xs Max, maar hoe moet je dat eigenlijk uitspreken?

Apple lanceerde de iPhone Xr, iPhone Xs en iPhone Xs Max, maar hoe moet je dat eigenlijk uitspreken?

Drie nieuwe iPhones en dus ook drie nieuwe namen, daarmee kwam Apple woensdag af. Nadat het bedrijf van wijlen Steve Jobs en huidig CEO Tim Cook jarenlang simpelweg cijfers gebruikte, kiest het nu volledig voor letters. Al klopt dat eigenlijk niet helemaal bij de iPhone Xr, iPhone Xs en iPhone Xs Max.

Tellen is bij Apple nooit echt logisch verlopen. Het eerste model uit 2007 heette gewoon iPhone. Een jaar later kwam Apple ineens met de iPhone 3G op de markt, verwijzend naar de snelheid van het mobiel internet. Daarom noemen veel gebruikers het eerste model iPhone 2G of simpelweg iPhone 1.

Gelukkig werd het daarna iets eenvoudiger. Apple kwam met de iPhone 4, 4S, 5, 5s, 5c, 6, 6 Plus, 6, 6s, 6s Plus, 7 en 7 Plus. Tussendoor lanceerde het bedrijf ook wel de iPhone SE, maar al bij al waren de namen toen relatief duidelijk … tot een jaar geleden.

iPhone X

Vorig jaar vierde de iPhone zijn tienjarig bestaan en dus moest er iets speciaals gedaan worden. De logische 7s en 7s Plus kwamen er niet want Apple ging direct over naar de 8 en 8 Plus. Maar er was ook nog een derde nieuw toptoestel: de iPhone X.

Hoewel het vrij duidelijk was dat de X van de verjaardagseditie van de iPhone bedoeld was als Romeins cijfer 10, is Apple er nooit echt in geslaagd om dat over te brengen op zijn gebruikers. Maar heel weinig mensen spreken over de ‘iPhone tien’, bijna iedereen noemt het toestel de ‘iPhone ieks’.

iPhone Xs en Xs Max

Na de vreemde naamkeuze vorig jaar keken veel mensen vol spanning uit wat Apple deze keer uit zijn hoed zou schudden tijdens de presentatie van afgelopen woensdag. Zou de vergeten iPhone 9 dan toch gemaakt worden, gingen we door met Romeinse cijfers en dus XI?

Niets van dat want Apple ging terug naar het principe met de -s en dus hebben we nu een iPhone Xs en Xs Max. Waarom ‘Plus’ ineens vervangen is door ‘Max’ is niet helemaal duidelijk.

iPhone Xr

De grootste verrassing kwam echter van het ‘goedkopere’ model … de iPhone Xr. Waarvoor die ‘r’ precies staat, lijkt niemand te weten. Op sociale media speculeren fans er wel over. Sommigen denken aan rainbow door de vele kleuren waarin de Xr zal gemaakt worden terwijl anderen reachable suggereren door het goedkoper prijskaartje. Zoals je op de tweet hier kan zien, zijn er ook minder waarschijnlijke suggesties.

Feit is wel dat Apple nog altijd wil dat je de X uitspreekt als het cijfer ‘tien’. Het is dus de iPhone ‘tien r’, ‘tien s’ en ‘tien s Max’. Al betwijfelen we of die hoop ook werkelijkheid zal worden.

Kleine s of grote S?

Een ander groot discussiepunt gaat over de ‘s’ (en nu dus ook de ‘r’). Schrijf je die met een kleine letter of een grote letter? Hoewel Apple het zelf niet altijd lijkt te weten, kiest het bedrijf in zijn officiële communicatie voor kleine letters: Xs en Xr dus.

Dat is trouwens ook het geval bij de iPhone 5s, 6s en 6s Plus. Vreemd genoeg is de iPhone 4S in 2011 wel gelanceerd met de drukletter ‘S’. Toen Steve Jobs een dag na die voorstelling stierf, zagen veel fans in die naam een verwijzing naar ‘for Steve’. Of Apple dat echt zo bedoeld heeft, is nooit bevestigd. Sinds 2013 schrijft het bedrijf trouwens zelf geen drukletter meer en spreekt het nu ook gewoon van de iPhone 4s.

Gesponsorde artikelen