Apple mede-oprichter Steve Wozniak wil iedereen van Facebook

Steve Wozniak, de man die mede-verantwoordelijk is voor de Apple-computer, wil iedereen waarschuwen voor Facebook. “Wie weet wie er meeluistert”, zegt Woz. Dat net hij die achter het bedrijf van de iPhone zit, mensen van Facebook wil gooien, is voor veel mensen veelzeggend.

Steve Wozniak is in de techwereld het equivalent van The Wizard of Oz: hij richtte mee Apple op, maar in 1983 nam hij ontslag, bleef wel aandeelhouder en ging lesgeven. Hij schreef onder andere de code voor de eerste macintosh: ’s mans contributies kunnen dus niet onderschat worden.

https://twitter.com/historylvrsclub/status/1146656143273537536

Wozniak zonder Facebook

Die eigenste Woz gooide zijn Facebookaccount er vorig jaar out: logisch dat de man ook een trendsetter is in termen van digitale detox. En hij vindt nu ook dat meer mensen zijn voorbeeld zouden moeten volgen, dat vertelde hij aan TMZ. Volgens Wozniak is het verlies aan privacy het niet waard voor de meeste mensen. “Wie weet wie er meeluistert op mijn telefoon op dit eigenste moment.” Tja, of hij het over een iPhone heeft of niet, da’s niet duidelijk, maar daar gaat het Wozniak ook helemaal niet om.

“Er zijn verschillende soorten mensen en voor sommige zijn de voordelen van Facebook het verlies van privacy waard. Maar voor zovelen zoals mezelf is mijn aanbeveling: zoek een manier om van Facebook te geraken.” Toch denkt hij niet dat er een manier is om Big Tech tegen te houden.

Wat weet Facebook over je?

“Ze weten alles over je. Ik bedoel maar: ze kunnen je hartslag met lasers meten nu en ze kunnen naar je luisteren met allerlei toestellen; Wie weet of mijn telefoon nu aan het luisteren is, kijk maar naar al die schandalen in het nieuws over Alexa.” Daarom maakt Woz zich zorgen: je denkt dat je privégesprekken voert, maar dat is niet zo, alsdus de voormalige Apple-technicus.

Wozniak gooide Facebook uit zijn favorieten drie weken na het Cambridge Analyticaschandaal in maart 2018. Daarbij werd onthuld dat privéfirma’s Facebookdata gebruikten om de verkiezingen van 2016 mee te manipuleren. Het was het eerste van vele schandalen waarin Facebook toch niet zo zorgvuldig met data bleek om te gaan. Privacy staat sindsdien ogenschijnlijk hoog op de agenda van Zuckerberg, maar of dat ook echt zo is, is niet duidelijk.

Betalen voor Facebook

Als Big Tech dan toch met je data gaat spelen, is er volgens Wozniak maar één oplossing voor wie én Facebook én privacy wil: betalen. “Mensen denken dat ze een bepaald niveau aan privacy hebben, maar dat is niet zo. Waarom krijg ik geen keuze? Laat me een bepaalde hoeveelheid betalen en dan bewaar jij mijn data ook veiliger dan de rest die je info gewoon doorgeeft aan adverteerders.”

Reken dan alvast niet op Facebook. Wie inlogt ziet nog steeds. “Facebook. Het is gratis en dat zal het altijd zijn.”

Facebook-altijd-gratis
Facebook adverteert nog steeds naar gebruikers dat de service gratis blijft.
Meer
Lees meer...