De productie van een deel van de MacBooks en iPads van het Amerikaanse Apple moeten uitgesteld worden door het wereldwijde tekort aan chips. Zelfs Apple, met haar enorme inkoopmacht, is dus niet immuun voor de chipdroogte.
Wat in februari begon met de grootste droogte op het eiland Taiwan in de laatste 67 jaar, groeide inmiddels uit tot een wereldwijd tekort aan computerchips. Het eiland Taiwan is namelijk de grootste producent van halfgeleiders, waar veel water voor nodig is. De chips zijn essentiële onderdelen voor verschillende sectoren waaronder de productie van slimme toestellen, de luchtvaart, video game consoles, PC’s, laptops en zelfs auto’s.
Nu moet dus ook de techgigant Apple buigen voor het tekort aan chips. Volgens de Japanse krant Nikkei Asia treft de chipdroogte Apple zodanig dat het de uitrol van zijn MacBook belemmert. Een gedeelte van de productie van iPads moest ook worden uitgesteld omdat de benodigde schermonderdelen niet meer gemaakt kunnen worden.
Een deel van de bestellingen in de eerste helft van 2021 zullen daarom vertraagd worden, volgens werknemers binnen de industrie die Nikkei Asia kon spreken. Experts zeggen ook dat de vertraging een teken is dat het globale tekort aan chips een serieus probleem is dat blijft aangroeien en de kleinste techspelers het hardst zal treffen.
Apple heeft de vertragingen niet officieel bevestigd.
Kopzorgen binnen de sector
Het feit dat de chipdroogte nu ook enkele “flagship”-producten van Apple en tegenhanger Samsung treft, creëert serieuze kopzorgen binnen de sector.
“We zien op dit moment geen einde aan het tekort van chips, en de stand van zaken kan nog altijd erger worden. Bedrijven die minder koopkracht hebben dan Apple zullen hun productie moeten afbouwen”, zei Wallace Gou, de CEO van Silicon Motion, een ontwikkelaar van “flash memory chips” die onder andere levert aan Samsung.
Apple verkoopt op dit moment per jaar zo’n 200 miljoen iPhones, meer dan 20 miljoen MacBooks, meer dan 70 miljoen AirPods en 19 miljoen iPads. Het valt te zien of dit cijfer nu zal teruglopen door de aanhoudende chipdroogte. De Verenigde Staten, Taiwan en China zijn ondertussen druk in de weer om nieuwe chipproductielijnen op te zetten.
(wdm)