Apple Watch kan veelvoorkomende hartaandoening opsporen en zo artsen helpen

De Apple Watch zou via de app ‘Cardiogram’ een hartaandoening kunnen opsporen waar volgens de Belgische Cardiologische Liga meer dan 150.000 Belgen aan zouden lijden. De smartwatch zou dan kunnen helpen bij een tijdige behandeling.

Volgens de recentste cijfers stierven in 2013 in België 31.308 menen aan hart- en vaatziekten. Eén van de meestvoorkomende hartritmestoornissen is voorkamerfibrillatie. Dat is een hartritmestoornis waarbij het hart op hol slaat en zeer onregelmatig begint te kloppen. Naar schatting lijden 150.000 Belgen aan voorkamerfibrillatie. Eén op drie weet zelfs niet dat hij/zij de aandoening heeft. En volgens een onderzoek van de University of California, San Fransisco, zou de Apple Watch kunnen helpen om die op te sporen.

We horen je denken: “hoe gaan ze dat doen?” Via de gezondsheidsapp Cardiogram. De ziekte is niet heel makkelijk op te sporen door artsen omdat de stoornis niet continu is en soms optreedt, maar je kan er wel aan sterven. Elke 12 seconden heeft er iemand in de wereld een beroerte als gevolg van voorkamerfibrillatie. De app meet het hartritme terwijl je dagdagelijkse dingen uitvoert en slaat gegevens op.

Er wordt gewerkt met artificiële intelligentie: de app werd getraind om de aandoening te herkennen. Dat lukt ook 97% van de tijd. En als de aandoening makkelijker gevonden kan worden, zullen er ook minder mensen sterven aan de aandoening. Want artsen kunnen sneller starten met een behandeling.

Meer
Lees meer...