Arco: wat is het en wat is het probleem voor Europa

De Europese Commissie vindt de staatswaarborg die ons land gaf aan coöperanten van Arco een vorm van illegale staatssteun. Dat meldden de kranten De Tijd en L’Echo vanochtend en werd vanmiddag officieel bevestigd. Maar waar gaat de heisa weer over? Even recapituleren:

1. Arco, wat is dat voor iets?

Arco was de investeringsmaatschappij van het voormalige ACW, de koepel van christelijke werknemersorganisaties die nu beweging.net heet. Het was verbonden met de bank Dexia, en toen die in zware papieren terechtkwam, was Arco mee de dupe.

2. Wat heeft de overheid ermee te maken?

Door het faillissement van Dexia in 2011 verloren 800.000 Arco-coöperanten hun spaargeld, waarna de regering van toenmalig premier Yves Leterme over de brug kwam met een overheidsgarantie ter waarde van 1,5 miljard euro.

3. Wat is het probleem?

De Europese Commissie acht die garantie ontoelaatbaar omdat de coöperanten geen spaarders zijn, maar aandeelhouders. De overheidsgarantie discrimineert zo andere beleggers. 

4. Wat is het gevolg voor Arco?

Volgens de Commissie moet Arco het onterechte voordeel terugbetalen.

5. Wat is de impact op de politiek?

Voor de officiële mededeling bevestigde het kabinet van minister van Financiën Koen Geens (CD&V) al dat hij in beroep gaat bij het Europees Hof van Justitie. In april zei Geens ook nog dat bij een afwijzing door de Commissie een “juridisch sluitend alternatief deel zou uitmaken van het volgende regeerakkoord”. De N-VA daarentegen was er altijd tegen dat de staat – en dus de belastingbetaler – zou moeten opdraaien voor “de misleiding door het ACW”. De zaak riskeert dus een bom onder de regeringsvorming te leggen.

epa
Meer
Lees meer...