Vooruit houdt woord en stuurt als enige partij geen gecoöpteerde senator

Conner Rousseau, voorzitter van Vooruit, houdt zijn belofte. De partij heeft besloten om geen gecoöpteerd senator aan te wijzen, waardoor een stoel in de Senaat leeg blijft. Of deze actie bijdraagt aan de afschaffing van de instelling, valt nog te bezien.

Met 59 van de 60 zitjes in de Senaat nu bezet, zet Vooruit zijn daadkracht om in een symbolisch gebaar. Conner Rousseau kondigde eerder aan: “Als ik na de verkiezingen nog iets te zeggen heb binnen Vooruit en de Senaat is nog niet afgeschaft, dan sturen we niemand.” Nu hij herverkozen is als voorzitter, maakt hij deze belofte waar. De Senaat moet nu beslissen wat er gebeurt met de lege stoel die Vooruit heeft achtergelaten.

Het systeem van gecoöpteerde senatoren

De Senaat bestaat uit 60 senatoren, waarvan er 50 namens hun deelstaat worden aangeduid. De overige 10 zijn gecoöpteerde senatoren, gekozen door de verschillende partijen. Dit keer blijven er echter maar 9 gecoöpteerde senatoren over:

  • Hans Verreyt (Vlaams Belang)
  • Gilles Verstraeten (N-VA)
  • An Capoen (N-VA)
  • Goedele Liekens (Open Vld)
  • Bianca Debaets (cd&v)
  • Viviane Teitelbaum (MR)
  • Malik Ben Achour (PS)
  • Antonio Cocciolo (PTB)
  • Marie-Claire Mvumbi (Les Engagés)

Gecoöpteerde senatoren hoeven niet verkozen te zijn om te mogen zetelen, wat vaak leidt tot het benoemen van personen die anders geen zetel zouden krijgen.

Controverses rond benoemingen

De benoeming van Goedele Liekens bij Open Vld leidde tot interne onrust. Kandidaten voor het voorzitterschap bekritiseerden haar aanstelling omdat dit het idee van verjonging binnen de partij zou ondermijnen. De publieke kritiek zorgde voor verdeeldheid, waarbij sommigen vonden dat dergelijke feedback binnenskamers had moeten blijven.

Een stap richting afschaffing?

De vraag blijft of Vooruits actie daadwerkelijk zal bijdragen aan de afschaffing van de Senaat. Rousseaus visie is duidelijk: “Als niemand nog iemand coöpteert en stuurt, is het gedaan.” Maar om de Senaat daadwerkelijk af te schaffen, is een tweederdemeerderheid in de Kamer nodig, inclusief steun van Waalse partijen. MR-kopstuk Marie-Christine Marghem is alvast tegen.

Formateur Bart De Wever (N-VA) wil tijdens de regeringsonderhandelingen ook de afschaffing van de Senaat op de agenda zetten. Het blijft echter onzeker of er overeenstemming zal worden bereikt.

Meer
Lees meer...