‘Baby Shark’: Zuid-Koreaans kinderliedje verovert de Britse hitlijsten

Je hebt ‘Baby Shark’ waarschijnlijk nog nooit gehoord, maar het kinderliedje uit Zuid-Korea staat op dit moment op de 37ste plaats in de hitlijst in Groot-Brittannië. Maar waar komt het liedje vandaan en waarom is het zo’n succes?

“Baby shark, doo-doo-doo-doo-doo-doo”, nadat je het liedje één keer hebt gehoord, zal je het waarschijnlijk niet snel uit je hoofd krijgen. Het kinderliedje uit Zuid-Korea staat op dit moment op plaats 37 in de Britse hitlijst, tussen nummers van Ariana Grande en Cardi B. Voorlopig is het nummer in ons land nog niet echt bekend, maar daar zou weleens snel verandering in kunnen komen.

Baby Shark

Het YouTubefilmpje van Baby Shark heeft op dit moment meer dan 1,6 miljard views op YouTube. De video werd geüpload door het Zuid-Koreaanse kinderkanaal Pinkfong in juni 2016. Met z’n 1,6 miljard views staat Baby Shark momenteel op de 35ste plaats in de lijst met meest bekeken video’s op YouTube. Wanneer je alle videoclips weglaat uit deze lijst, staat Baby Shark zelfs op de derde plaats, net na het andere kinderliedje Wheels on the Bus.

Het is een typisch kinderliedje met handgebaren dat gaat over een familie haaien. Zo is er de baby haai, de mama haai en oma en opa haai. Allemaal met aangepaste dansbewegingen. Hoewel het filmpje volledig viraal ging, is het niet de eerste versie van het nummer. Daarvoor moeten we nog wat verder terug in de tijd gaan.

Oorsprong Baby Shark

Het is onduidelijk waar het liedje voor de eerste keer opdook. Zo zou er in een boek over Amerikaanse kampen te lezen zijn dat er al vroeg in de twintigste eeuw een liedje was dat Baby Shark heet, dat gezongen werd in de kleuterklas.

In 2007 verscheen er dan voor de eerste een filmpje van het nummer. Het ging hier om de Duitse versie, genaamd Kleiner Hai. Dit was, wat je al kon raden door de kwaliteit van het filmpje, een van de eerste video’s op YouTube, dat ontstond in 2005. In het filmpje zien we een vrouw die het liedje zingt, terwijl ze het dansje uitvoert. De video werd in de afgelopen 11 jaar meer dan 22 miljoen keer bekeken en werd dus niet het succes van de Zuid-Koreaanse versie.

Het nummer werd toch een kleine hit in Duitsland, waardoor er ook een soort techno-versie gemaakt werd van het nummer. In de videoclip van dit nummer krijg je een compilatie te zien van verschillende mensen die de welbekende dansbewegingen doen. Het geheel is vooral sehr Deutsch en toch ook een beetje verontrustend, zeker naar het einde toe. Deze versie werd een groter succes en verzamelde bijna 4 miljoen views op tien jaar tijd. Maar de echte rage kwam pas enkele jaren later.

#BabySharkChallenge

In augustus 2017 werd de hashtag #BabySharkChallenge gelanceerd. De hashtag kwam oorspronkelijk uit Indonesië, maar vond al snel z’n weg naar de rest van de Aziatische landen. Het was uiteraard al bekend in Zuid-Korea zelf, waar het een extra impuls kreeg toen K-popsterren het liedje begonnen te zingen. (Meer over K-pop vind je hier.)

En nu is dus ook het Westen aan de beurt. Het nummer kende er de afgelopen weken een enorm succes, waardoor het nu al op de 37ste plaats staat in de Britse hitlijst. Afgelopen week stond nog op de 66ste plaats, dus de kans bestaat dat het nog heel wat plaatsen gaat stijgen.

Voor zij die, om een of andere onverklaarbare manier, het dansje nog niet helemaal onder de knie hebben, zijn er zelfs heuse tutorials waarmee je het makkelijk kan leren.

Zou het ook bij ons een rage kunnen worden?

Meer
Lees meer...