Het baggerbedrijf Jan De Nul is ter sprake gekomen in een groot, Argentijns omkoopschandaal. In een reactie laat het bedrijf weten dat ze zullen meewerken met het Argentijnse gerecht en dat ze ethisch ondernemen hoog in het vaandel dragen.
De naam van het Belgisch/Luxemburgse baggerbedrijf Jan De Nul is gevallen in een gigantisch omkoopschandaal in Argentinië. Het gaat om een fraudeonderzoek over steekpenningen die betaald zouden zijn voor openbare aanbestedingen tijdens de ambtstermijnen van voormalige presidente Cristina Fernandez de Kirchner en haar overleden echtgenoot in de periode tussen 2005 en 2015.
Er is sprake van omkoping voor een totaalbedrag van 53 miljoen dollar (46 miljoen euro), maar volgens onderzoekers zou het om 160 miljoen dollar (139 miljoen euro) gaan.
“Joint venture met Emepa”
Het is niet de eerste keer dat Jan De Nul betrokken raakt bij corruptie. Het bedrijf reageert via e-mail op bovenstaande berichtgeving. “Naar aanleiding van berichtgeving in de Argentijnse pers over een lokaal omkoopschandaal, werd ook Jan De Nul vermeld”, klinkt het. “De berichtgeving heeft betrekking op Emepa, de partner waarmee Jan De Nul samenwerkt binnen het consortium Hidrovia, dat na openbare aanbesteding de concessie ontving voor de baggerwerken en tolheffing op de Paranà-rivier.”
“De Argentijnse overheid kende de aanbesteding in 1995 toe aan Hidrovia, een joint venture tussen Jan De Nul (50%) en Emepa (50%). Het origineel contract voorzag in de mogelijkheid van twee opeenvolgende verlengingen en werd bijgevolg een eerste maal verlengd in 1997, en een tweede maal in 2009. Die laatste verlenging gebeurde bovendien onder de bijkomende voorwaarde van de uitbreiding van de vaarweg en de verdieping van de rivier teneinde grotere schepen te laten navigeren.”
#PROVINCIA | Jan de Nul: Entre los cuadernos de Centeno y sospechas de coimas en Puerto Quequén https://t.co/5kYiD1Cbvc pic.twitter.com/mRDZe0fZ4A
— REALPOLITIK (@RealpolitikOK) 20 augustus 2018
CEO Emepa
“In de loop van augustus verschenen er aantijgingen in de Argentijnse pers over omkoping, waarbij diverse leden van vorige regeringen en spelers uit het bedrijfsleven vermeld werden”, gaat het verder. “Daarin dook ook de naam van Emepa op. Volgens de aantijgingen zou de CEO van Emepa, Gabriel Romero, smeergeld betaald hebben voor de ratificering van de verlenging van het contract door toenmalig president Cristina Fernandez de Kirchner in 2010.”
“Geen aanhoudingen of dagvaardingen Jan De Nul”
“Jan De Nul bevestigt dat de CEO van onze partner Emepa, Gabriel Romero, en één van zijn directeuren, werden ondervraagd door de politie, en dat er een huiszoeking is geweest in de kantoren van voormelde personen in Buenos Aires. Er zijn geen aanhoudingen of dagvaardingen geweest van medewerkers van Jan De Nul. Gabriel Romero en zijn directeur traden intussen terug als bestuurder uit Hidrovia.”
“Jan De Nul betreurt dat een van zijn partners op deze manier in opspraak komt. Het bedrijf zal zijn volledige medewerking verlenen mochten er vragen komen van het Argentijnse gerecht. Jan De Nul benadrukt het belang van ethisch ondernemen zoals omschreven in zijn ‘code of conduct’, wat zich ook vertaalt in opleidingstrajecten, en afspraken en contracten met partners, onderaannemers en klanten.”