Bang dat machines en robots jouw job ooit gaan overnemen? Bij deze jobs ben je veilig

Bang dat machines en robots jouw job ooit gaan overnemen? Bij deze jobs ben je veilig

De wereld blijft maar automatiseren waardoor robots en machines verschillende jobs (kunnen) overnemen. Zo zie je bij de bakker en in supermarkten een automatische kassa waardoor minder werkkracht nodig is. Niet alleen kassamedewerkers kunnen vervangen worden, maar ook andere jobs. Welke jobs zijn nog veilig van automatisering en welke niet? 

We weten allemaal dat de arbeidsmarkt regelmatig verandert. Maar een onderzoek aan Oxford University heeft uitgewezen dat we binnenkort een nieuw automatiseringstijdperk ingaan. “Vast staat dat onze arbeidsmarkt er binnen 50 jaar anders uitziet, maar sommige jobs kunnen die verandering beter de baas dan andere”, klinkt het in vacature.com. En dat laatste baart sommigen zorgen.

We mogen niet geloven dat dit probleem pas in 2070 zal starten. Volgens het onderzoek zouden er vandaag ook heel wat veranderingen zijn. Blijkbaar zou 45 procent van de werkende mensen al kunnen vervangen worden door bestaande technologieën. Maar er is geen reden tot paniek.

Niet paniekeren

Alles is aan het automatiseren, maar dat wil niet zeggen dat wij ons zorgen moeten maken. Volgens het tijdschrift zou er nog geen 5 procent van de jobs worden geautomatiseerd. “Maar bijna alle beroepen bestaan uit meerdere activiteiten die op zich wél in aanmerking komen voor automatisering”, klinkt het. Daarnaast betekent automatiseren ook niet noodzakelijk dat je je job zal verliezen.

Oxford University zou een onderzoek hebben gedaan waarin 702 vaak uitgeoefende jobs werden gerangschikt volgens hun vatbaarheid voor automatisering. Blijkbaar zouden niet alle jobs gelijk zijn voor automatisering. Scholingsgraad en salaris zouden daar ook weinig invloed op hebben.

Welke jobs zijn veilig?

Bepaalde jobs kunnen computers nu eenmaal niet overnemen. Denk maar aan jobs waarin creativiteit heel belangrijk is zoals artiesten, businessontwikkelaars en wetenschappers.

Daarnaast kunnen mensen die een sociale jobs voorlopig ook op hun beide oren slapen. Denk dan maar aan maatschappelijk werkers en verpleegkundigen.

Als derde categorie zouden jobs die mensen op onvoorspelbare momenten nodig hebben ook nog voorlopig veilig zijn van automatisering. Als je opeens een loodgieter, brandweerman of mecanicien nodig hebt, zal een machine je niet meteen ter hulp staan.

Wie moet oppassen?

Het zijn vooral jobs die een beetje voorspelbaar te noemen zijn en een bepaalde routine hebben die meer worden geautomatiseerd. Denk bijvoorbeeld maar aan kassamedewerkers, callcenter-medewerkers, telemarketers of jobs bij de post.

De arbeidsmarkt blijft natuurlijk veranderen door meerdere factoren. Automatisering is er slechts één van.

Gesponsorde artikelen