De wereldberoemde Britse straatkunstenaar Banksy is opgedoken in de jungle van Calais met een niet mis te verstane boodschap. Op een muur prijkt plots Apple-oprichter Steve Jobs, want ook hij was de zoon van een Syrische migrant.
Banksy maakte het kunstwerk in de zogenoemde jungle van Calais, het vluchtelingenkamp niet ver van de Belgische grens waar duizenden migranten hopen op een oversteek naar Groot-Brittannië. Maar voor velen eindigt de droom van een beter leven in het kamp, waar ze in mensonterende omstandigheden moeten leven.Gisteren heeft de anonieme Britse kunstenaar een bezoek aan het kamp gebracht, en hij liet er ook een kunstwerk achter. Enerzijds om de migranten een hart onder de riem te steken dat er altijd hoop is, anderzijds om het westen eraan te herinneren dat migranten wel degelijk iets aan een samenleving en economie kunnen toevoegen.
Man uit Homs
Het is namelijk Steve Jobs die op het kunstwerk prijkt. De man is wereldberoemd geworden als medeoprichter van technologiebedrijf Apple, maar wat weinigen weten is dat hij de zoon is van een Syrische migrant. Jobs’ biologische vader is Abdul Fattah Jandali, een Syriër die naar de Verenigde Staten gevlucht is uit vrees voor vervolging in zijn thuisland.
In een verklaring zegt Banksy dat “we vaak te horen krijgen dat migratie een zware last is voor de economie en schatkist van een land, maar ook Steve Jobs was de zoon van een migrant”, zo valt te lezen in The Independent. “Apple is het meest winstgevende bedrijf ter wereld, en betaalt meer dan 7 miljard dollar per jaar aan belastingen. En het bestaat alleen maar omdat VS een jongeman uit Homs het land liet binnenkomen.”