Barbara Bush, vrouw van Bush sr. en moeder van Bush jr., overleden op 92-jarige leeftijd

Barbara Bush, vrouw van Bush sr. en moeder van Bush jr., overleden
op 92-jarige leeftijd

Barbara Bush was de oudste voormalige ‘first lady’ in de Amerikaanse geschiedenis. Ze leerde George H.W. Bush kennen als 16-jarige en trouwde met hem in januari 1945. Ze kregen maar liefst zes kinderen: George (ook een ex-president), Robin, John (bekend als Jeb tijdens de presidentsverkiezingen van 2016), Neil, Marvin en Dorothy.

George H.W. Bush was president van de VS van 1989 tot 1993. In 1992 moest Bush het onderspit delven tegen de Democraat Bill Clinton. Barbara was erg geliefd als first lady. Voor een Republikeinse had ze een vrij liberale visie op sociale kwesties. Zo was ze pro-choice en zette ze zich in voor vrouwenrechten.

Ambitieuze zonen

Daarnaast was Barbara Bush natuurlijk ook een presidentsmoeder. Zo volgde haar oudste zoon George W. Bush Clinton op van 2001 tot 2009. Slecht één dame deed dat haar voor: Abigail Adams, vrouw van de 2de president John en moeder van de 6de president John Quincy Adams.

Ook John, beter bekend als Jeb Bush, was in 2016 kandidaat om president te worden. Eerst ging Barbara niet akkoord met zijn kandidatuur gekant omdat “we al genoeg Bushes hebben gehad”, maar later steunde hij de campagne van haar tweede zoon wel omdat die volgens haar “fatsoenlijk, eerlijk en alles is wat we nodig hebben in een president”.

Deelneming van Trump

De huidige president Donald Trump heeft in een gezamenlijke mededeling met zijn vrouw Melania zijn medeleven betuigd met de familie en vrienden van Barbara Bush: “Als een vrouw, moeder, grootmoeder, militaire echtgenote, en voormalige first lady, was mevrouw Bush een pleitbezorger van de Amerikaanse familie.”

“Onder haar grootste verwezenlijkingen is het erkennen van het belang van geletterdheid als een fundamentele familiale waarde, die bevorderd en beschermd moet worden. Ze zal nog lang worden herinnerd voor haar sterke toewijding aan het land en het gezin, die ze beide onuitputtelijk diende.”

Ziekte

Barbara Bush was al lang ziek. Ze werd tientallen jaren behandeld voor de ziekte van Graves. Dat is een auto-immuunziekte die de schildklier aantast. Ook had ze hartproblemen. In 2009 moest ze nog een operatie ondergaan aan de aortaklep. Ze leed ook aan COPD (chronic obstructive pulmonary disease), een chronische longziekte. Dat meldt de Amerikaanse krant New York Times.

Afgelopen weekend meldde de Bush-familie dat Barbara ervoor had gekozen om zich niet langer medisch te laten behandelen. Ze stierf thuis in Houston, de grootste stad van Texas.

Gesponsorde artikelen