Barbecueën is allesbehalve ecologisch: dit Nederlandse bedrijf heeft de milieuvriendelijke oplossing

Het barbecueseizoen is volop aan de gang, maar echt milieuvriendelijk is het niet. Zo worden er bomen gekapt voor onze kooltjes of houtskool en zit er in de rook die van onze grill komt een grote hoeveelheid broeikasgassen. Een Nederlands bedrijf wil dat omkeren en zo barbecueën meer ecologisch maken. 

Het Nederlandse bedrijf Echt verkoopt al drie jaar duurzame houtskool, briketten en houtkrullen voor de barbecue. Er wordt gebruik gemaakt van FCS-hout in plaats van tropische houtsoorten. Dat laten ze bij Echt aan newsmonkey weten.

“We werken enkel met Europees gecertificeerd hout. Het gaat om beuk of eik. Het wordt op zo’n manier geproduceerd dat het helemaal CO2-neutraal is. Dat gebeurt in een afgesloten ruimte en er worden geen chemische middelen bij gebruikt. Het hout wordt verhit en gaat daardoor verkolen. Dan hou je een hele schone houtskool over.”

FSC-hout wordt dus niet verbrand, maar verkoold. Het hout wordt eerst gedroogd in een silo. In een tweede silo, een oven van 500 graden Celsius, verkoolt het hout. “In de fabriek ontstaat er zoveel hitte dat er een overcapaciteit is aan warmte”, klinkt het. Die energie wordt afgegeven aan een nabijgelegen dorp.

Echt

Minder hout nodig voor dezelfde hoeveelheid

Echt toont op haar website ook aan dat voor hun productiewijze minder hout nodig is dan voor houtskool die op traditionele wijze wordt gefabriceerd.

Zo’n FSC-certificaat garandeert verder dat de gekapte boom vervangen wordt door een nieuwe. “In Afrika wordt houtskool onder zeer slechte arbeidsomstandigheden op primitieve wijze gemaakt”, luidt het op de website van Echt. “Illegaal gekapt hout wordt op grote schaal in de open lucht verbrand. Gevolg: enorme milieuschade én vervuilde houtskool van lage kwaliteit.

iStock

Smaak

Maar smaakt het vlees wel hetzelfde? Bij Echt beweren ze dat het beter zou smaken.

“De uiteindelijke smaak van het vlees kan natuurlijk niet bepaald worden door ons”, klinkt het. “Maar als je de barbecue aansteekt dan komt er bij ons product witte rook van af. Bij ons heb je niet die donkere rook, die er komt door de chemicaliën die door anderen bij het productieproces voor houtskool gebruikt worden. Je zal eerder een houtgeur ruiken. Dat zorgt ervoor dat je product uiteindelijk een betere smaak heeft. Er zijn natuurlijk ook bio-kolen met chemicaliën waarbij mensen nog steeds zeggen dat ze het heerlijk vinden.”

iStock

Reacties

“De kennis van houtskool is niet groot dus er is wel wat uit te leggen aan de consument over kwaliteit, hout en smaak”, reageren ze bij Echt.

“In Nederland wordt ook iets meer gebruik gemaakt van briketten, in België vooral houtskool. Het kost tijd om dat uit te leggen, maar iedereen die het verhaal al eens gehoord heeft en ermee werkt, reageert heel positief.”

echt
Meer
Lees meer...