Bart De Wever geeft formateursopdracht terug na mislukte onderhandelingen

Bart De Wever (N-VA) is er niet in geslaagd een regering te vormen. Ondanks een laatste compromisvoorstel stuitte hij op verzet van MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez. Hierdoor lijkt het einde van De Wevers poging als formateur in zicht.

Na weken van onderhandelen heeft Bart De Wever zijn formateursopdracht teruggegeven aan koning Filip. De Wever deed nog een ultieme poging om een akkoord te bereiken door een finaal compromisvoorstel voor te leggen aan de betrokken partijen, waaronder MR, Les Engagés, Vooruit en CD&V. De partijen hadden tot 14 uur vandaag om te reageren, maar het was MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez die definitief de stekker uit de onderhandelingen trok.

Struikelblok: de meerwaardebelasting

De grote breekpunt in de onderhandelingen was opnieuw de meerwaardebelasting. Ondanks dat De Wever aanzienlijke toegevingen had gedaan om Bouchez tegemoet te komen, bleef de MR-voorzitter bij zijn standpunt.

Het compromisvoorstel voorzag onder andere een belastingvrijstelling voor ondernemers die minstens 5 procent van een vennootschap bezitten en hun aandelen willen verkopen, zolang de verkoopsom niet hoger is dan 5 miljoen euro. Daarnaast zouden kleine beleggers die hun aandelen langer dan tien jaar aanhouden, worden vrijgesteld van de meerwaardebelasting. Deze maatregelen waren bedoeld om stabiel aandeelhouderschap te belonen. Tot slot zou de voorgestelde aandelentaks alleen gelden voor nieuwe beleggingen.

De Wever geeft opdracht terug

Nadat het duidelijk werd dat Bouchez niet van gedachten zou veranderen, liet De Wever via WhatsApp weten aan de partijvoorzitters dat hij zijn opdracht als formateur zou teruggeven. Hij wordt vanavond om 20.15 uur bij koning Filip verwacht om zijn ontslag officieel aan te bieden.

Wat nu? Verschillende scenario’s mogelijk

Nu De Wever de handdoek in de ring heeft gegooid, ligt de bal opnieuw in het kamp van koning Filip. De koning staat voor de uitdaging om een nieuwe weg voorwaarts te vinden in de vastgelopen regeringsonderhandelingen. Een van de mogelijkheden is dat Bouchez zelf de opdracht krijgt om een regering te vormen. Een andere optie is dat de koning opnieuw verkenners of bemiddelaars aanduidt om de patstelling te doorbreken.

Meer
Lees meer...