Left Right
scrollTop top

Bart De Wever (N-VA) biedt wisselmeerderheid aan tegen kernuitstap


Bart De Wever N-VA
© Bart De Wever (N-VA) – Bron: Isopix

Bart De Wever wil koste wat het kost voorkomen dat er een kernuitstap komt in ons land. Daarom biedt de N-VA-voorzitter een wisselmeerderheid aan met zijn partij en PS, sp.a, CD&V en cdH. Dat zei hij in het Radio 1-programma De Ochtend.

Volgens het federale regeerakkoord – na lang discussiëren – wil de Vivaldi-regering een kernuitstap tegen 2025. De definitieve beslissing daarover moet wel pas binnen een jaar genomen worden. Toch liet Engie Elactrabel eerder deze week weken dat ze zich voorbereiden op die kernuitstap. Minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) liet toen weten daar blij om te zijn. “Eén van de grootste exploitanten in ons land zegt dat ze akte nemen van het regeerakkoord”, zei ze in Terzake.

Volgens Bart De Wever zijn de meeste van de Vivaldi-partijen – socialisten, groenen en liberalen en CD&V – echter helemaal niet voor een kernuistap. In De Ochtend zei hij dat zij zich laten overhalen door de groenen.

Wisselmeerderheid

“We moeten dit echt vermijden. Als men zegt dat we naar de vuilste elektriciteitsproductie na Polen zullen gaan met een enorme prijsverhoging voor de consument en de bedrijven, en bovendien nog eens de onzekerheid zal er wel elektriciteit zijn. Dit is zo rampzalig dat we dit ten allen prijze moeten vermijden. Ik bied onze stemmen aan zonder prijs”, zei De Wever.

Bij zo’n wisselmeerderheid zouden de 24 zetels van de N-VA dus een meerderheid vormen met PS, sp.a, CD&V en cdH. “Tijdens de federale regeringsonderhandelingen met de bubbel van 5 bespraken we om de kerncentrales open te houden. Drie seconden later hadden we een akkoord. Het was de gemakkelijkste onderhandeling die ik ooit heb gevoerd.”, geeft de N-VA-voorzitter als reden voor zijn voorstel.

CD&V

De kans dat zo’n wisselmeerderheid er echt komt in heel klein. Het is niet alleen heel uitzonderlijk, maar zorgt ook meestal voor de val van de bestaande regering. CD&V-voorzitter Joachim Coens liet alvast weten niet in te gaan op het voorstel. Hij houdt vast aan het regeerakkoord met een evaluatie in november 2021.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
 • Aantal
  doden
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  691.854
 • Aantal
  doden
  20.726