Na het mislukken van de onderhandelingen voor een nieuwe regering heeft Bart De Wever (N-VA) zijn ontslag ingediend als formateur. Koning Filip heeft dat ontslag aanvaard en begint een nieuwe reeks gesprekken met de betrokken partijvoorzitters.
Bart De Wever heeft zijn ontslag als formateur aangeboden aan koning Filip nadat de gesprekken over de vorming van een nieuwe regering vastliepen. De koning aanvaardde het ontslag en kondigde aan dat hij vanaf morgen opnieuw consultaties zal voeren met de voorzitters van de vijf onderhandelende partijen: N-VA, Vooruit, cd&v, MR en Les Engagés.
Het koninklijk paleis bracht het nieuws naar buiten met een korte mededeling: “Formateur Bart De Wever heeft verslag uitgebracht aan de Koning en hem zijn ontslag aangeboden. De Koning heeft zijn ontslag aanvaard en vat morgen consultaties aan met de voorzitters van de vijf partijen die deelnemen aan de regeringsonderhandelingen.”
Gesprekken vastgelopen
De gesprekken tussen koning Filip en De Wever duurden ongeveer anderhalf uur. Het werd al snel duidelijk dat De Wever zijn ontslag zou aanbieden vanwege een vastgelopen discussie over de meerwaardebelasting op aandelen. Dit leidde tot een complete stilstand in de onderhandelingen tussen de vijf partijen.
De reacties van de partijvoorzitters waren unaniem teleurgesteld. Vooruit gaf de schuld aan MR, terwijl MR stelde dat er naar een evenwichtige oplossing gezocht moet worden.
Nieuwe gesprekken in zicht
Ondanks de mislukte onderhandelingen blijft koning Filip aandringen op een oplossing met de vijf betrokken partijen. Door opnieuw in gesprek te gaan met de partijvoorzitters, hoopt hij te achterhalen waar de grootste obstakels liggen en hoe die overwonnen kunnen worden.
De volgende stap voor de koning is het aanstellen van een nieuwe bemiddelaar. Dit kan variëren van een informateur tot een koninklijk verkenner, afhankelijk van hoe groot de verschillen tussen de partijen blijken te zijn. Georges-Louis Bouchez, de voorzitter van de MR, zou mogelijk aan zet kunnen komen, aangezien hij de gesprekken heeft stilgelegd. Het is nu aan koning Filip om te bepalen of hij Bouchez wil inzetten, of dat hij kiest voor iemand die minder polariserend is.
Bart De Wever blijft strijden voor hervormingen
Na zijn gesprek met de koning gaf Bart De Wever een korte verklaring. “Spijtig genoeg heeft de formateur vandaag vastgesteld dat er geen akkoord kon bereikt worden over de globale inhoud van de supernota en de bijhorende budgettaire tabellen”, aldus De Wever.
Nu De Wever zijn rol als formateur heeft neergelegd, richt hij zich weer volledig op zijn voorzitterschap bij de N-VA. “Als voorzitter van de N-VA blijf ik overtuigd van de nood aan een echte herstel- en hervormingsregering om de Vlaamse welvaart te beschermen en Europese sancties wegens de federale budgettaire ontsporing te vermijden”, zo benadrukte hij. Tot slot bedankte De Wever ook de andere partijen en alle medewerkers voor hun inzet tijdens de onderhandelingen.