Left Right
scrollTop top

Bekende Egyptische zangeres krijgt 2 jaar cel … omdat ze een banaan eet in een videoclip


Bekende Egyptische zangeres krijgt 2 jaar cel … omdat ze een banaan eet in een videoclip

In de Egyptische hoofdstad Caïro is de bekende zangeres Shaimaa Ahmed, beter bekend als Shyma, tot twee jaar cel veroordeeld omdat ze “een te expliciete videoclip” gepubliceerd heeft. Daarin eet ze onder andere een banaan, likt ze aan een appel en staat ze suggestief voor een klas mannen.

De 25-jarige zangeres Shaimaa Ahmed, bekend onder de artiestennaam Shyma, zou volgens een Egyptische rechtbank “tot ontucht aangezet” hebben omdat ze onder andere suggestief een banaan at in haar videoclip voor het nummer Andy Zoroof (vertaling: ‘Ik Heb Problemen’).

Op 18 november werd ze opgepakt nadat er klacht was ingediend tegen haar vanwege de clip. Shyma moet twee jaar in de cel en moet een boete van 10.000 Egyptische pond (480 euro) betalen. Mohamed Gamal, de regisseur van de clip, krijgt dezelfde cel- en geldstraf. Dat melden de Britse krant The Daily Telegraph en de BBC. Ze kunnen wel nog in beroep gaan.

“Nooit gedacht dat dit zou gebeuren”

In de clip staat Shyma op een wulpse manier les te geven in een klaslokaal vol bronstige jonge mannen. Naast een banaan eet ze nog een appel en chips. Ze draagt ook lingerie. Heel wat Egyptenaren vonden blijkbaar dat de expliciete beelden te ver gingen. Op haar Facebook-pagina heeft ze nog haar excuses aangeboden. “Ik had niet gedacht dat dit zou gebeuren”, schreef ze ook.

Egypte steeds conservatiever

Nu Egypte minder toeristen ontvangt wegens de angst voor aanslagen, lijkt het land steeds conservatiever te worden. Zo stelde een Egyptisch parlementslid eerder al voor om bij vrouwen een maagdelijkheidstest af te nemen voor ze aan de universiteit mogen studeren.

Vorig jaar nog heeft de Egyptische premier Sherif Ismail zijn minister van Justitie, Ahmed al-Zind, ontslagen nadat die op televisie had gezegd dat hij “zelfs de profeet Mohammed zou arresteren als die de wet zou overtreden”.

Ook probeert president Abdel Fattah al-Sissi steeds meer macht naar zich toe te trekken. Dat doet hij onder andere door na aanslagen de noodtoestand uit te roepen en zo zijn reeks aan bevoegdheden te vergroten.

De beruchte videoclip:


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
 • Aantal
  doden
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  677.209
 • Aantal
  doden
  20.396