Bekendste dakloze van Gent, Zakkenman, slaapt liever in de sneeuw dan hulp aan te nemen. Termont radeloos én machteloos

Bekendste dakloze van Gent, Zakkenman, slaapt liever in de sneeuw dan hulp aan te nemen. Termont radeloos én machteloos

Zakkenman, de bekendste dakloze van Gent, staat opnieuw in de picture. Hij kampeert al maanden op de Henleykaai en weigert om in een opvangplaats te overnachten, zelfs nu er sneeuw ligt. Gents burgemeester Daniël Termont (sp.a) wordt stilaan radeloos, want hij heeft de bevoegdheid niet om Zakkenman te laten opnemen.

Het is bitterkoud én kletsnat in de sneeuw. Voor velen leuk voor eventjes, enkele uren hooguit. En dan lekker opwarmen thuis. Zakkenman, een bekende zwerver die al zo’n tien jaar door Gent slentert, kampeert echter al dagen in de sneeuw. Gisteren zat hij in een slaapzak achter paraplu’s op de Henleykaai, waar hij nu toch al enkele maanden kampeert. Hij wil met niemand praten en weigert opvang. Die wordt hem nochtans aangeboden, elke winter opnieuw. Zo stond gisteren nog een ambulance klaar om hem mee te nemen naar het ziekenhuis voor verzorging. Maar de dakloze bleef koppig weigeren.

“Een uur lang hebben de hulpverleners ingepraat op Antoine, zoals hij heet”, zegt OCMW-voorzitter Rudy Coddens (sp.a) aan de kranten van Het Mediahuis. “Hij mocht zelfs vrij een ziekenhuis kiezen. Maar hij weigerde alle hulp, op een reddingdeken na.”

Een groep Gentenaren ontfermt zich al jaren voor Zakkenman door hem discreet eten en drank te brengen. Maar in deze koude temperaturen staan ook de hulpdiensten paraat. Er kwamen al meerdere bezorgde meldingen over hem binnen.

facebook

Termont met handen in het haar

Burgemeester Daniël Termont (sp.a) stuurde vorige week nog de politie langs bij Zakkenman, maar zonder resultaat. “Ik ben er bijzonder ongerust over”, zei hij in de gemeenteraad. “Als hij morgen doodvriest, wil ik het niet op mijn geweten hebben. We willen hem tegen zichzelf beschermen. We hebben hem hulp aangeboden, maar hij blijft weigeren. Zelfs enkele dagen meegaan naar een ziekenhuis, wil hij niet. En er is niemand die ons toelaat om hem op te nemen en te verzorgen.”

Termont wijst erop dat het stadsbestuur niets kan doen: “Vorige week nog heb ik het parket gevraagd of er een middel is om hem eventueel te verplichten mee te komen. Maar de enige optie is collocatie (gedwongen opname in een psychiatrische instelling, red.). En daarvoor wil het parket geen procedure starten. Hij doet namelijk niemand kwaad.”

facebook

Niet geestesgestoord, geen collocatie

“De wet is duidelijk”, zei procureur des Konings Johan Sabbe volgens Het Nieuwsblad woensdag in de gemeenteraad. “Om iemand te colloqueren, moet die persoon geestesgestoord zijn. Dat moet door een psychiater worden vastgesteld. Hij of zij moet ook een acuut gevaar betekenen voor zichzelf of voor een derde. En er moet hoogdringendheid in het spel zijn. De meeste daklozen zijn echter niet geestesgestoord.”

Gesponsorde artikelen