Belg verovert het internet met zijn gefotoshopte tribute aan Obama

’t Is de laatste dag van Obama in het Witte Huis en dat kan niet ongemerkt voorbijgaan. Overal duiken er hommages op aan de president, en één daarvan is wel heel opvallend. De Belg ‘Average Rob’, alter ego van de 24-jarige Robert Van Impe, gebruikte zijn Photoshop-skills om zichzelf naast de president te zetten, met een hele bromance als gevolg. Een betere maat kan Average Rob zich niet wensen, zeggen ook de duizenden views. 

Robert Van Impe (24) is afgestudeerd in de marketing en werkt halftijds als fotoshop-whiz voor een weekblad maar je kent ‘m waarschijnlijk vooral als het Instagramfenomeen Average Rob. Op die account post hij vooral foto’s van zichzelf met de grootste celebrities, gefotoshopt weliswaar. De laatste in de reeks: niemand minder dan Barack Obama. En die reeks foto’s heeft het nu tot in de internationale pers geschopt.

“Eigenlijk is het een beetje een uit de hand gelopen grap”, zegt Van Impe aan newsmonkey. Hij leerde fotoshoppen aan de KU Leuven, maar de lessen daar waren eerder beperkt: vakjes inkleuren en dergelijke. Dus experimenteerde de marketeer-in-wording zelf met het programma. “Eerst heb ik een jaar lang fotoshops van mezelf gemaakt. Toen kwamen de kwalificaties voor het EK voetbal eraan.”

Een foto van Kevin Debruyne die het veld afloopt, ging quasi-viraal, en Average Rob was geboren. Het hele concept is om celebrities die vaak ontoegankelijk overkomen en zowat perfect op de foto staan, in een andere context te steken. Daarom gaat Van Impe op zoek naar specifieke foto’s.

Average Rob

“Een goede persoon”

“Het was al even geleden dat ik iets gepost had als Average Rob. Toen dacht ik iets te doen rond Meryl Streep, maar ik botste op de Flickr-account van Pete Souza, de fotograaf van Obama.” Die maakt exact het soort foto’s waar Van Impe graag mee werkt: goed belicht en een klein beetje ontoegankelijk.

“De selectie van Pete Souza, dat waren al snel een drie- vierduizend foto’s. Dus dacht ik er een reeks van te maken. Dat heb ik nooit eerder gedaan, maar voor Obama leek me dat wel een goed idee. Hij is heel geliefd, zijn populariteit groeit ook met de dag”, zegt Van Impe. “Het is dus een soort eerbetoon.”

En dat mag wel, volgens Average Rob. “Ik ben dan wel geen Amerikaan, maar ik ben wél een wereldburger en de politiek in de Verenigde Staten is nog altijd relevant voor de rest van de wereld. Hij heeft een aantal goede dingen gedaan, hij is een goede vader en een goed persoon.”

@AverageRob/Instagram

“Het wordt anders”

Maar daarnaast spreken de foto’s van Van Impe ook aan omdat er de laatste tijd wellicht al genoeg over Trump gezegd is, zegt de jongeman zelf: “Er zal binnenkort nog veel over hem gezegd worden. En er is al veel gezegd. Dus mag nog wel een beetje Obama. Daarbij, binnenkort is het gedaan voor Obama in het Witte Huis.”

Toch is Van Impe niet bang voor president Trump. “Ik denk dat het nog wel zal meevallen. Misschien heeft de media het ook allemaal wat opgeblazen. Hij zal zich ook wel omringen met goede adviseurs. Maar dat het anders wordt, dat is zeker.”

Van Obama verwacht hij geen reactie, die heeft hij van de andere celebrities trouwens ook niet gekregen. Behalve van Jerome Jarre, bekende Vine-er. “Daar ben ik mee gaan chillen in Parijs, dat was leuk.”

@AverageRob/Instagram

“Ik loop écht niet graag”

Voor de komende dagen steken er nog wat foto’s in de digitale schuif van Average Rob, waaronder nog een laatste foto van Obama, voor op de laatste dag van zijn termijn. Dat hij ermee in de internationale pers staat, daar is Van Impe wel wat van geschrokken, maar op zich begrijpt hij wel dat de foto’s aandacht krijgen. “Ik heb marketing gestudeerd, dus ik snap ook wel dat die foto’s werken. Ik had er ook een goed gevoel bij.” Daarnaast moet het natuurlijk ook wel gewoon leuk blijven.

Moeilijk om te maken zijn de meeste foto’s alvast niet. ’t Is te zeggen: “Als de foto moeilijk om te maken is, merk ik meestal dat hij ook niet zo goed werkt.” Daarom zijn zijn favoriete foto’s uit de Obama-reeks die in de metro, de loopfoto met Biden en de foto met de das. “Want ik kan ook geen das knopen, ik val ook altijd snel in slaap en ik loop écht niet graag.”

De laatste foto van Average Rob en Obama verschijnt morgen op Roberts Instagram-account, kijk tot dan hieronder naar de rest van de reeks!

@AverageRob/Instagram

Good guy Obama kijkt even of het das-strikken bij Robert Van Impe wel lukt

Average Rob, Biden en Obama gaan ook zogezegd regelmatig joggen

Die fotoshop-vaardigheden leerde Van Impe aan de KU Leuven, maar ’t is eigenlijk vooral een uit de hand gelopen hobby

Obama is trouwens niet Average Robs enige maat, hij staat ook op de (gefakete) foto met Miley Cyrus en nog een pak celebrities

En niet alleen in ontspannen situaties, hij mag ook mee tijdens meetings

Dat Average Rob Obama gaat missen is duidelijk …

…maar ’t blijft allemaal ook wel om te lachen 😀 .

Meer
Lees meer...