België derde in wereldwijde ranglijst voor werk-privébalans

België is wereldwijd een van de beste landen als het gaat om de balans tussen werk en privéleven. Volgens de jaarlijkse Global Life-Work Balance Index van hr-platform Remote eindigt ons land op een gedeelde derde plaats.

In de nieuwste editie van de Global Life-Work Balance Index, een jaarlijkse studie uitgevoerd door het hr-platform Remote, behaalt België een indrukwekkende derde plaats. De index vergelijkt zestig landen met het hoogste bruto binnenlands product (bbp) op basis van hun werk-privébalans. België scoort 73,45 op 100 en deelt deze derde plaats met Denemarken, wat een aanzienlijke verbetering is ten opzichte van vorige jaren.

Barbara Matthews, Chief People Officer bij Remote, legt uit dat België zijn sterke positie onder andere te danken heeft aan recente aanpassingen in het landelijke ziektebeleid. Daarnaast scoort ons land goed op andere factoren zoals het minimumloon, dat een van de hoogste in Europa is, en het relatief lage aantal gewerkte uren per week, gemiddeld 35 uur. Dit is onder het gemiddelde van de andere onderzochte landen.

Nieuw-Zeeland en Ierland aan kop

Hoewel België het goed doet, staat Nieuw-Zeeland voor het tweede jaar op rij bovenaan de ranglijst, met een score van 80,76 op 100. Het land scoort vooral hoog door een royaal jaarlijks verlof van 32 dagen, een hoog minimumloon en zijn status als een van de veiligste en gelukkigste landen ter wereld.

Ierland volgt op de tweede plaats met een score van 77,89 op 100. Dit land blinkt uit door zijn universele, door de overheid gefinancierde zorgstelsel en een van de hoogste minimumlonen in de index. Daarnaast wordt Ierland beschouwd als een van de veiligste landen om in te wonen en werken.

Ook Duitsland, een van onze buurlanden, heeft een plek in de top 10 weten te veroveren. Met een score van 71,84 op 100 eindigt het land op de zesde plaats. Duitsland scoort onder meer hoog door zijn combinatie van een publiek/privaat zorgstelsel en een relatief laag aantal gewerkte uren per week, gemiddeld 34,24 uur. Bovendien heeft Duitsland het hoogste minimumloon van de onderzochte landen, met 12,41 euro per uur.

Meer
Lees meer...