Belgische filmmaker Koen Mortier en Netflix werken samen aan een docuserie die jongeren het belang van WOII moet bijbrengen

De Belgische regisseur Koen Mortier en Netflix gaan samenwerken aan Liberation Route. Dat moet een twaalfdelige en Engelstalige docuserie worden over de Tweede Wereldoorlog. Het is de eerste productie waarin Netflix geld pompt nadat de overheid Netflix wettelijk verplicht heeft om 2% van hun inkomen in Vlaamse producties te investeren.

Netflix zal 40% van het budget voor deze docureeks leveren. Daarnaast zal de productie ook gebruik kunnen maken van het systeem van Tax Shelter. Koen Mortier is bekend van films als Ex-Drummer en Un Ange, waarover wij nog spraken met de regisseur. Die films maakte hij voor productiehuis Czar. Ook deze keer betreft het een productie van Czar.

Het verhaal zal verteld worden aan de hand van brieven geschreven door jonge mensen die of soldaat waren, of in het verzet zaten, of gewone burgers waren.

18-30 jaar

Czar

Mortier mikt met zijn reeks expliciet op jonge mensen, tussen de 18 en de 30 jaar. Die, zo meent hij, kennen al te vaak de geschiedenis en de achtergrond van de Tweede Wereldoorlog niet meer. Om het verhaal te vertellen zal een beroep gedaan worden op jonge acteurs, sportfiguren en muzikanten die allemaal een persoonlijke connectie hebben met de oorlog.

“Oorlog gaat al te vaak over jonge mensen die vechten, en sterven”, verduidelijkt de regisseur. “Europa wordt meer en meer nationalistisch en een deel van die stemmen van jonge mensen op nationalistische partijen komt er door een gebrek van kennis over de geschiedenis. Jonge mensen moeten weten wat er toen gebeurd is, en hoe landen elkaar in die periode hebben geholpen.”

De opnames voor de reeks zullen van start gaan in de herfst.

Bron: Screendaily

Meer
Lees meer...