Belgische gevangenen naaien mondmaskers voor artsen

In tijden van corona is het nodig dat iedereen z’n steentje bijdraagt. Voor de meesten onder ons betekent dat gewoon “in uw kot” blijven. Maar ook zij die altijd verplicht in hun kot blijven, helpen nu mee om de crisis de kop in te drukken.

Gevangenen zijn uiteraard getraind in social distancing, maar dat betekent niet dat zij gewoon kunnen verder gaan met de gang van zaken. Ook zij dragen nu hun steentje bij in de nationale strijd tegen het coronavirus.

Naaiatelier Oudenaarde

In de gevangenis van Oudenaarde zijn de gevangenen nu al druk in de weer om mondmaskers te naaien. De gevangenis heeft sowieso een naaiatelier, waar gedetineerden hun tijd nuttig kunnen besteden en er een klein centje (zo’n 3 euro per uur) kunnen bijverdienen.

In het naaiatelier maken gevangenen naast kledij voor de gedetineerden ook soms producten in opdracht van externe bedrijven. “Het naaiatelier van de gevangenis van Oudenaarde heeft vroeger al mondmaskers gemaakt voor een extern bedrijf”, zo vertelt Kathleen Van De Vijver van het gevangeniswezen aan Radio 2. “We hebben nu de patronen gevraagd om het op grotere schaal te kunnen doen, in eigen beheer. Het idee kwam van de gedetineerden zelf en wordt uiteraard gesteund.”

Ook in andere gevangenissen

Oudenaarde is niet de enige gevangenis die beschikt over een naaiatelier. Ook de gevangenissen van Merksplas, Brugge, Brussel en Bergen hebben zo’n atelier en zullen het voorbeeld van Oudenaarde volgen. In Merksplas zullen ze daar waarschijnlijk al snel mee van start kunnen gaan.

De maskers die gemaakt worden door de gevangenen kunnen gebruikt worden door artsen en verpleegkundigen in ziekenhuizen. De Belgische ziekenhuizen kampen met een tekort aan mondmaskers, die noodzakelijk zijn bij de behandeling van mensen die besmet zijn met het coronavirus. In Oudenaarde wordt nu met 11 ervaren stikkers gewerkt, en zij kunnen in totaal zo’n 500 maskers per dag maken.

Mondmaskercrisis

We zitten in ons land met een tekort aan mondmaskers. Een bestelling ter waarde van zo’n 5 miljoen euro werd niet geleverd. Mogelijk was er hier fraude in het spel vanuit de Turkse leverancier. Door het tekort aan maskers moesten artsen langer doen met hetzelfde masker, wat zeker niet aan te raden is wanneer ze patiënten met corona moeten behandelen.

Ondertussen schonk de Chinese miljardair Jack Ma (het brein achter online retailer Alibaba) een half miljoen mondmaskers aan ons land. Daarnaast liet hij ook 30.000 testkits overbrengen. Maar als alle naaiateliers in de gevangenissen op volle toeren draaien, zal dat zeker ook helpen tegen het tekort.

Meer
Lees meer...