Belgische hockeyers kunnen het wél: naar de finale van een WK. En dat voor een aalmoes …

Belgische hockeyers kunnen het wél: naar de finale van een WK. En dat voor een aalmoes …

De Belgische hockeyers hebben geflikt wat de Rode Duivels nog nooit konden: ze gaan de finale spelen van een WK. In India versloegen de Lions Engeland met 6-0. Vorig jaar speelde België ook al de EK-finale, twee jaar geleden zelfs de olympische finale. Als de Red Lions de titel pakken, verdienen ze … 5.000 euro per speler. Da’s 138 keer minder dan wat de Duivels zouden krijgen voor een wereldtitel.

Tegen Engeland waren de Belgen heer en meester. Halverwege het eerste kwart was het Tom Boon die de openingstreffer kon binnentikken. Simon Gougnard verdubbelde de score in het tweede kwart. Dat was een bijzonder moment: de vader van Gougnard was in de nacht van vrijdag op zaterdag overleden na een slepende ziekte. Na het scoren van zijn doelpunt wees Gougnard naar de hemel. Vader Pierre kwam zijn zoon aanmoedigen bij bijna al zijn wedstrijden en was zijn grootste fan.

Engeland kwam er in het vervolg niet aan te pas en moest hopeloos toekijken hoe België vrolijk verder ging met scoren. Mede dankzij twee doelpunten van Alexander Hendrickx werd het uiteindelijk 6-0.

Aalmoes

De Red Lions komen in de finale uit tegen Nederland. De ploeg van Max Caldas bleef in de reguliere speeltijd tegen titelverdediger Australië op 2-2 steken, waarna Oranje de beste was in de shoot-outs. Nederland was voor het laatst in 1998 wereldkampioen. Vier jaar geleden verloor de ploeg de eindstrijd in Den Haag met 6-1 van Australië.

De finale van het WK is morgen om 14.30 uur. In het beste geval krijgen de 20 hockeyinternationals elk een (bruto) premie van 5.000 euro uitgekeerd. Bij zilver, brons of een vierde plek ontvangen Denayer en co welgeteld 0 euro.

Het team van bondscoach Shane McLeod zal bijna een maand van huis weggeweest zijn, zal zeven topmatchen afgewerkt hebben en zal tot het einde meegestreden hebben voor eremetaal, maar de verdiensten zullen dus ver van navenant zijn.

Ter vergelijking: bij een wereldtitel zou elke Rode Duivel de voorbije zomer met een premie van 690.000 euro huiswaarts zijn gekeerd. Dat is dus 138 keer meer dan hun collega’s uit het hockey. Door hun derde plek dikten de Duivelse portefeuilles met 435.000 euro aan.

epa

Gesponsorde artikelen