Bernie Sanders is de populairste Democratische presidentskandidaat op sociale media

Bernie Sanders is de populairste Democratische presidentskandidaat op sociale media

Bernie Sanders, de Democratische presidentskandidaat die in de vorige race naar het Witte Huis Hillary Clinton het vuur aan de schenen legde, is de populairste Democraat op Twitter. Dat Sanders Trump moet laten voorgaan, is weinig verbazend.

Dat een stuk van de verkiezingen op sociale media gevoerd wordt, zijn we intussen gewend. Als het over de Amerikaanse verkiezingen gaat, maakt senator Bernie Sanders daarom misschien wel een goede kans om die Democratische nominatie in de wacht te slepen. Van alle reeds bekende Democratische kandidaten is hij immers de populairste op sociale media, weet The Hill.

Sanders v. O’Rourke en Warren

Tussen 24 maart en 24 april had Sanders meer dan 2,8 miljoen mentions op Facebook, dat is meer dan vier keer keer zoveel als Beto O’Rourke (lees er hier alles over) en Elizabeth Warren. Ook op Instagram is Sanders bekend: er waren maar liefst vijf miljoen interacties met zijn account, vijf keer de hoeveelheid van Warren en twee keer zoveel als O’Rourke in dezelfde periode.

Vooral dat laatste is goed nieuws voor Sanders, want Instagram wordt vooral gebruikt door 18- tot 29-jarigen. Da’s de groep die hem ook steunde in de race in 2016. Toen kreeg Sandres uit die groep meer stemmen dan Hillary Clinton en Donald Trump samen.

Op Twitter liggen de kaarten anders: daar hij heeft hij op een maand tijd 2,8 miljoen mentions, da’s minder dan Warrens 3,7 miljoen interacties en Pete Buttigieg, de burgemeester van South Bend, Indiana. Die heeft er 3,3 miljoen op zijn conto staan.

Trump op sociale media

Maar zelfs die miljoenen zijn klein bier in vergelijking met dé online politieke mogul: Donald Trump zelf. Hij gebruikte Twitter tijdens de campagne in 2016 en heeft bijna zestig miljoen volgers. Het is ook het meestgebebruikte socialemediaplatform van Trump. Trump scoorde 31,5 miljoen interacties, volgens de analyse van The Hill. In totaal scoort hij op sociale media zo’n 36 miljoen meer interacties dan Elizabeth Warren, die hem het dichtste op de hielen zit op Twitter.

Trump heeft ook zo’n 24 miljoen likes op Facebook, vijf keer zoveel als Sanders op zijn presidentiële campagnepagina. De president scoorde toen ook zo’n 10,3 miljoen interacties op Facebook gedurende die maand. Op Instagram scoort Trump ook hoog: 12,7 miljoen volgers en 19,95 interacties.

Biden

Natuurlijk zijn niet al die reacties positief: ze tonen echter wel aan hoe groot het bereik van Trump op sociale media is. Overigens is het sociale mediagebruik van Joe Biden, die zijn campagne vorige week aankondigde, momenteel eerder beperkt.

Gesponsorde artikelen