Beslissing rond nieuwe coronavaccins genomen: gratis voor iedereen, enkel aangeraden voor risicogroepen

Er komt dit najaar een nieuwe vaccinatiecampagne tegen het coronavirus. Het zal wel niet gaan om zo’n grootschalige campagne als de voorbije jaren. De vijfde coronaprik wordt gratis beschikbaar voor iedereen, maar is enkel aangeraden voor zo’n 2 miljoen mensen die in de risicogroep zitten.

In het najaar van 2022 kregen de laatste Belgen hun vierde en voorlopig laatste coronaprik. Vorige week raakte bekend dat er aan de Hoge Gezondheidsraad was gevraagd om advies te geven over een nieuwe vaccinatiecampagne. Daarna zouden de ministers van Volksgezondheid van ons land beslissen over wat er zou gebeuren. In Vlaanderen zal dat advies alvast gevolgd worden. Dat meldt HLN.

Risicogroepen

“Het coronavirus is vandaag de dag goed onder controle. Toch blijft het erg belangrijk om de meest kwetsbare mensen te beschermen tegen Covid-19. Daarom hebben we, in lijn met het advies van de Hoge Gezondheidsraad, beslist om het vaccin voor hen aan te bevelen. Vanaf midden september kan er gevaccineerd worden zodat er voor het najaar voldoende bescherming geboden kan worden. Ook voor de overige bevolking bieden we de mogelijkheid om zich te laten vaccineren indien gewenst”, schrijft Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits (CD&V) op haar website.

Onder risicogroepen wordt iedereen van 65 jaar of ouder verstaan. Daarnaast gaat het ook om mensen in langdurige zorg, personen met eerder vastgestelde comorbiditeiten, alle personen met een verzwakte weerstand, zwangere vrouwen en alle personen werkzaam in de zorgsector in en buiten zorginstellingen. In totaal gaat dit om zo’n 2 miljoen prioritaire personen.

Geen vaccinatiecentra

Voor deze vaccinatiecampagne zullen geen grote vaccinatiecentra geopend worden. Er komen ook geen uitnodigingen. De vaccins zullen toegediend worden door huisartsen, apothekers, thuisverpleegkundigen, de arbeidsartsen en coördinerend raadgevend artsen in de woonzorgcentra. Normaal gezien zou het nieuwe coronavaccin beschikbaar zijn vanaf midden september 2023. Dan komen eerst mensen in woonzorgcentra aan de beurt, daarna volgen de andere prioritaire groepen.

Meer
Lees meer...