Betalen we nu echt zo veel meer voor telefonie en mobiele data dan de rest van Europa? Wij deden de test! 

Betalen we nu echt zo veel meer voor telefonie en mobiele data dan de rest van Europa? Wij deden de test! 

Er wordt weleens beweerd dat je in ons land het meest betaalt voor een gsm-abonnement en voor mobiele data. Is dat effectief zo? Wij plozen het uit.

Afhankelijk van waar je woont, kunnen de kosten van het gebruik een gsm of een smartphone sterk uiteenlopen. Er wordt weleens beweerd dat je bij de Belgische providers Telenet en Proximus het meeste betaalt, maar dat blijkt niet helemaal te kloppen. Zo is België maar het vijfde duurste land met een gemiddelde maandelijkse kost van 34,14 dollar voor een telefoonabonnement.

Nederland het duurst, Oekraïne het goedkoopst

Enkel Zwitserland, Spanje, Frankrijk en Nederland zijn duurder dan ons land met gemiddelde maandelijkse kosten van respectievelijk 36,02 dollar, 37,80 dollar, 40,27 dollar en 40,33 dollar. Dat blijkt uit een onderzoek van de Internationale Telecommunicatie-unie.

In Oekraïne, Georgië, Wit-Rusland, Cyprus en Litouwen betaal je het minst met een maandelijkse kost van respectievelijk 3,50 dollar, 5,75 dollar, 6,66 dollar, 8,23 dollar en 8,88 dollar.

Internet

Helaas: voor mobiele data zijn Belgen, samen met Britten, het slechtst af van alle Europeanen. Tot die conclusie komt het onderzoeksbureau GlobalData. De verschillen zijn heel groot, want in het goedkoopste land, Roemenië, krijg je gemiddeld 18 keer zoveel mobiele data voor hetzelfde geld.

In België krijg je voor 10 euro maximum ongeveer 1 GB (zonder speciale promoties) en gemiddeld 0,3 GB. In andere West-Europese landen zoals Frankrijk en Duitsland krijg je voor 10 euro gemiddeld 1 GB en maximum 2 GB.

Maar wie naar Oost-Europa kijkt, ziet dat het nog veel beter kan. In Roemenië krijg je voor dat bedrag gemiddeld 5,4 GB en bij de goedkoopste provider zelfs 18 GB. Gemiddeld krijg je er dus 18 keer zoveel data als in België.

Gesponsorde artikelen