Bezorgdheid over mogelijke Iraanse raketleveringen aan Rusland

De Verenigde Staten hebben hun zorgen geuit over de mogelijke overdracht van ballistische raketten van Iran aan Rusland. Een dergelijke stap zou volgens hen een significante escalatie betekenen in het Oekraïne-conflict. Er gaan geruchten dat Rusland op het punt staat honderden Iraanse korteafstandsraketten, de Fath-360, te ontvangen.

In de afgelopen weken zijn er steeds meer berichten opgedoken over de nauwere samenwerking tussen Iran en Rusland. De banden tussen beide landen lijken sterker te worden, vooral op militair vlak. Dit veroorzaakt ongerustheid bij de Verenigde Staten en hun bondgenoten, die waarschuwen voor de mogelijke gevolgen van een dergelijke wapenoverdracht.

Sean Savett, woordvoerder van de Nationale Veiligheidsraad van het Witte Huis, bevestigde dat de VS sinds het begin van de Russische invasie in Oekraïne deze situatie nauwlettend in de gaten houdt.

Reacties op raketleveringen

Verschillende bronnen melden dat Iran al begonnen is met de levering van korteafstandsraketten aan Rusland. Dit nieuws heeft de bezorgdheid in het Westen verder aangewakkerd. De Verenigde Staten en Europese landen hebben herhaaldelijk hun afkeuring uitgesproken over de toenemende militaire samenwerking tussen Iran en Rusland, vooral in het licht van de impact die dit kan hebben op het conflict in Oekraïne. Westerse regeringen vrezen dat de overdracht van dergelijke raketten de situatie aanzienlijk zou verergeren.

De Iraanse missie bij de Verenigde Naties heeft echter krachtig ontkend dat Iran van plan is om wapens te leveren aan Rusland in het Oekraïne-conflict. Volgens de verklaring van de VN-missie is Iran principieel tegen het leveren van wapens aan de strijdende partijen, aangezien ze dit als onmenselijk beschouwen.

Meer
Lees meer...