President Joe Biden vraagt het Amerikaanse Congres om extra geld vrij te maken voor Israël. Zijn vraag komt daags na een gesprek met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu. Business AM vroeg Bernard Hammelburg, buitenlandcommentator bij de Nederlandse nieuwszender BNR, wat de rol van de Verenigde Staten in dit conflict is.
In het nieuws: President Biden vraagt om miljarden vrij te maken voor Israël
- In een speech donderdagavond riep de Amerikaanse president Joe Biden het Congres op om extra financiële middelen vrij te maken om zowel Oekraïne als Israël te steunen.
- Biden noemde geen bedragen, maar een bron vertelde persagentschap Reuters dat de president 14 miljard dollar (zo’n 13 miljard euro) extra steun voor Israël wil. Biden noemde Israël “een kritieke bondgenoot” van de VS.
Biden in gesprek met Netanyahu
- Tegelijk vertelt Bernard Hammelburg dat Biden Israël wel een waarschuwing heeft gegeven: “Zijn stelling is dat Israël vanzelfsprekend het recht heeft om zich na zo’n barbaarse aanval te verdedigen. Maar in zijn lange gesprek met premier Netanyahu heeft Biden ook gezegd dat Israël als slachtoffer van ernstige terreur goed moet nadenken of het als rechtsstaat buiten het oorlogsrecht wil blijven of in het oorlogsrecht terecht zal komen door het eigen antwoord.”
- “Met andere woorden: je moet terrorisme niet beantwoorden met terrorisme. Die harde boodschap heeft te maken met het Israëlische grondleger dat voor de grens met Gaza klaarligt.”
- “Een Amerikaans vliegdekschip is onderweg en een ander is aangekomen in de wateren aan de noordzijde van Israël”, weet Hammelburg. “De wapens zijn gericht op Libanon, maar ook op Iran. Bidens waarschuwing is dat Iran het vooral niet in het hoofd moet halen om zich in dit conflict te mengen. Iran moet ook geen pogingen doen om Hezbollah, dat vanuit Teheran wordt gedirigeerd, om in actie te laten komen.”
De Verenigde Staten als baken
- “Er zijn inmiddels wat schermutselingen geweest aan de noordgrens, maar dat valt gelukkig mee. De grote angst van misschien wel de hele wereld is dat er twee fronten tegelijk ontstaan. Amerika is het enige land ter wereld dat niet alleen zegt dat dit niet moet gebeuren, maar ook de hardware stuurt om in te grijpen als het wel gebeurt”, aldus Hammelburg.
- Joe Biden speelt die positie van de VS ook uit in zijn speech. De president zei onder andere dat “het leiderschap van de VS de wereld bij elkaar houdt. Het hebben van bondgenoten houdt ons Amerikanen veilig. Het is wat ons een partner maakt waarmee andere naties willen samenwerken. Amerika is een baken in de wereld. Nog steeds.”
Het probleem met Abbas
Uitgezoomd: Je kunt niet onderhandelen met “de Palestijnen”.
- Hammelburg denkt dat een tweestatenoplossing niet vanzelfsprekend is: “In de Westelijke Jordaanoever, die bestuurd wordt door de Fatah-partij onder leiding van Mahmoud Abbas, zijn al dertien jaar geen verkiezingen meer geweest. Maar Abbas wordt nog steeds door de hele wereld met minister president aangesproken en wordt overal bij betrokken.”
- “Na de verkiezingen die Abbas won, is er een soort staatsgreep geweest in Gaza en heeft Hamas de macht overgenomen met instemming van de kiezer. Wanneer er nu verkiezingen zouden komen in de Westoever, dan zou waarschijnlijk Hamas gemakkelijk Fatah kunnen verslaan, volgens peilingen.”
- “Dat beeld is voor de Westerse wereld niet bepaald aantrekkelijk. Daarom doet iedereen enorm zijn best om de fabel van president Abbas in de lucht te houden. Daar zit dus een probleem. De liberale en vooruitstrevende Israëliërs willen onderhandelen met de Palestijnen. Maar met welke Palestijnen en met welk deel van Palestina eigenlijk?”, vraagt Hammelburg zich af.