Bijna 18 graden in Groenland in april: ijskap smelt aan griezelig tempo

De ijskap op Groenland is momenteel aan het smelten aan een ongezien tempo. Door de hoge temperaturen in april is al 10 procent van het landijs op het eiland gesmolten. In Kangerlussuaq werd zelfs een maximumtemperatuur gemeten van 17,8 graden. De wetenschappers dachten dat hun meetapparatuur naar de botten was, maar dat is niet het geval.

Tot nu toe was 2010 het jaar waarin de ijskap het snelste smolt, destijds was pas op 5 mei 10 procent van het ijs verdwenen. Maar temperaturen van meer dan 10 graden Celsius hebben ertoe geleid dat er een tot nu toe nog nooit vastgestelde vroege dooi op Groenland plaatsvindt zegt Ruth Mottram van het Deens Meteorologisch Instituut (DMI).

Het is zo erg dat ze bij eerst dachten dat hun apparatuur niet goed meer werkte. Zelfs 1.840 meter boven zeeniveau was het nog 3,1 graden Celsius. In Kangerlussuaq werd zelfs een maximumtemperatuur gemeten van 17,8 graden. In Nuuk laten de inwoners weten dat “alles aan het smelten is”.

Normaal begint de dooi pas vanaf half mei. Maar al een poosje trekt er warme lucht vanuit het zuiden over het eiland. Sinds de metingen begonnen in 1873 is het nooit zo warm als nu geweest op Groenland.

Voorspeld

“Dit zijn temperaturen die normaal genoteerd worden op een uitzonderlijk warme dag in juli op Groenland”, schrijft Robert Fausto van de Geological Survey of Denmark and Greenland in zijn blog.

De ijsmassa op Groenland is tot drie kilometer dik. Als het allemaal zou smelten, dat ijs, dan stijgt de zeespiegel met zes meter.

Sinds de jaren zeventig smelt elk jaar de ijskap meer en meer af.

Opvallend is dat in februari het scenario dat zich nu voltrekt werd voorspeld door een team van Rutgers University. Daar zeiden ze dat doordat er een laagterecord aan ijs in de noordpoolregio is door een bijzonder warme winter, de straalstroom zou vertragen, wat zou leiden tot “changes in weather patterns that channel more warm moist air over Greenland”, en dat is exact wat nu aan het gebeuren is.

Meer
Lees meer...