Slechts tien landen hebben hun herziene klimaatdoelstellingen op tijd ingediend bij de Verenigde Naties (VN). Grote economieën, waaronder China, India en de Europese Unie, lieten de deadline van 10 februari verstrijken. Dit roept vragen op over de wereldwijde inzet voor klimaatbeleid.
De Overeenkomst van Parijs verplicht landen om hun klimaatambities regelmatig te herzien en aan te scherpen. In 2035 moet de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen bijna gehalveerd zijn om de klimaatdoelstellingen te halen. Toch blijkt uit VN-gegevens dat slechts tien van de bijna tweehonderd deelnemende landen hun nieuwe doelstellingen op tijd hebben ingediend.
VN-klimaatchef Simon Stiell benadrukte het belang van deze nationale plannen en noemde ze “de belangrijkste beleidsdocumenten van deze eeuw.” Maar grote vervuilers zoals China, India en de Europese Unie schitterden door afwezigheid. Hierdoor rijzen er twijfels over de mondiale inzet voor klimaatbeleid, zeker nu de VS zich eerder terugtrok uit het akkoord onder voormalig president Donald Trump.
G20-landen lopen achter
Opvallend is dat de meeste grote economieën uit de G20 de deadline niet hebben gehaald. Enkel de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Brazilië – dat dit jaar gastland is van de VN-klimaattop – dienden hun hernieuwde klimaatplannen tijdig in. Toch blijft de Amerikaanse toezegging grotendeels symbolisch, aangezien deze werd gedaan nog voordat Trump zijn land uit het klimaatakkoord terugtrok.
Een woordvoerster van de Europese Unie verklaarde dat de 27 lidstaten van plan zijn hun herziene doelstellingen ruim voor de VN COP30-klimaatconferentie in november in te dienen. Ondertussen wordt verwacht dat China, de grootste uitstoter ter wereld, zijn langverwachte klimaatplan pas in de tweede helft van dit jaar zal onthullen.
Wat betekent deze vertraging?
Landen als de Verenigde Arabische Emiraten, Ecuador, Saint Lucia, Nieuw-Zeeland, Andorra, Zwitserland en Uruguay behoorden tot de weinige die de deadline wél haalden. Toch roept de trage reactie van de rest van de wereld bezorgdheid op over de toekomst van de klimaatactie. Wereldleiders kampen met tal van andere prioriteiten, zoals de herverkiezing van Trump, economische beperkingen, geopolitieke spanningen en verkiezingsdruk in meerdere landen.
De VN had al aangegeven dat de klimaatplannen uiterlijk in september binnen moesten zijn om een grondige beoordeling mogelijk te maken voor de COP30-klimaattop in november.