Left Right
scrollTop top

Binnenkort geen vluchten meer tussen Brussel en Amsterdam?


Binnenkort geen vluchten meer tussen Brussel en Amsterdam?

In Nederland is de regering bereid om vluchten van de nationale luchtvaartmaatschappij KLM tussen Amsterdam en Brussel te schrappen. Nu roepen ook in ons land Groen en CD&V op om de vluchten tussen de twee steden af te schaffen. Steeds meer stemmen pleiten voor de trein als alternatief voor de korteafstandsvluchten.

Tegenwoordig zijn er elke dag nog een aantal vluchten van Brussel naar Amsterdam en omgekeerd. De reistijd duurt minder dan een uur en de afstand in vogelvlucht tussen de twee steden is dan ook amper 200 kilometer.

Nu men steeds meer bezorgd is om het klimaat en het milieu komen die korteafstandsvluchten onder vuur te liggen. In de Nederlandse Tweede Kamer (het Nederlands parlement) heeft een meerderheid van de regeringspartijen D66 en ChristenUnie steun gegeven aan het voorstel van oppositiepartij GroenLinks om voortaan de KLM-vluchten tussen Brussel en Amsterdam af te gelasten.

Groen pleit voor treinverbindingen

Groen stelt nu hetzelfde voor. De partij wil dat de trein de goedkoopste optie is voor reizen onder 1.000 kilometer. “Vliegtickets worden alsmaar goedkoper, treintickets alsmaar duurder”, zegt Groen-Kamerlid Stefaan Van Hecke. “Voor 30 euro vlieg je heen en terug naar Londen terwijl een weekendje met de trein naar Amsterdam intussen al bijna 100 euro kost. Dat is de wereld op zijn kop. Reizen tot 1.000 kilometer moeten het goedkoopst en comfortabelst worden per trein. Treinreizen stoten immers tot vijf keer minder CO2 uit dan vliegreizen. Het systeem is onhoudbaar. Zowel voor het klimaat als financieel.”

De partij heeft dan ook een petitie op poten gezet.

Ook Londen en Parijs?

“Vliegen tussen Brussel en Amsterdam is echt te absurd voor woorden”, klinkt het verder. “En al helemaal in tijden waarin zowat elke partij de mond vol heeft van klimaatmaatregelen. Het is geweldig dat Nederland dit inziet en het zou ongelooflijk zijn mocht België dit initiatief niet steunen. Maar er kan nog meer. Ook tussen Brussel en Parijs en Brussel en Londen vliegen dagelijks tientallen vluchten, terwijl er vanuit onze hoofdstad ook een snelle en vlotte treinverbinding is naar zowel Parijs als Londen. Treinreizen, zeker voor afstanden tot 1.000 km, moeten binnenkort niet langer de uitzondering, maar de regel zijn.”

CD&V wil onderzoek

Ook CD&V onderneemt actie. Kamerlid Vincent Van Peteghem (CD&V) wil dat er onderzoek gevoerd wordt naar opties om korteafstandsvluchten te vervangen door treinen. In Nederland werd zo’n studie al uitgevoerd. Dat meldt Knack. Volgens Van Peteghem moeten de overheid, de spooroperatoren, de luchthavens en vliegmaatschappijen daarvoor de handen in elkaar slaan.

Bovendien wil Van Peteghem dat ons land op Europees niveau pleit voor meer fiscale solidariteit tussen de vervoersmiddelen en voor meer uniformiteit van treininfrastructuur en veiligheidssystemen. Hij wil ook dat onderzocht wordt of subsidies terug toegelaten zouden moeten worden op spoorverbindingen.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  45.576.990
 • Aantal
  doden
  1.188.787
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  412.314
 • Aantal
  doden
  11.452