Bitcoin is back: cryptomunt stormt 12 procent naar omhoog na thriller-hoorzitting in Amerikaanse Senaat

Bitcoin is back: cryptomunt stormt 12 procent naar omhoog na thriller-hoorzitting in Amerikaanse Senaat

Bitcoin is back. Of toch voor even. De cryptomunt steeg in een stormachtige handelsdag plots weer 12 procent. De oorzaak was een hoorzitting in de Amerikaanse Senaat, waar duidelijk werd dat cryptomunten niet aan de ketting worden gelegd in de VS. Er komt een “do no harm”-aanpak. 

Er stond veel op het spel voor bitcoin en alle andere digitale munten. Want die kregen de afgelopen weken forse klappen. De bitcoin, die nog niet zo lang geleden op 20.000 dollar per munt afklokte, dook zo zelfs onder 7.000 dollar. De bitcoingekte sloeg plots volledig om.

Dat kwam ook door de wetgeving in verschillende landen, die aangesnoerd werd. Er kwamen strengere regels in China en Zuid-Korea en de aankondiging van Frankrijk om bitcoin harder aan te pakken. Iedereen hield dus z’n adem in voor een grote hoorzitting in de Amerikaanse Senaat, waar twee financiële waakhonden van de Amerikaanse overheid uitleg kwamen geven over de cryptomunten.

Maar Jay Clayton, de baas van de Securities and Exchange Commission en J. Christopher Giancarlo, de voorzitter van de Commodity Futures Trading Commission, kwamen met positief nieuws voor de munten. In een hoorzitting voor de bankencommissie van de Amerikaanse Senaat gaven ze hun inzicht over bitcoin, blockchain technologie en cryptocurrencies.

“Wij gaan geen ‘kwaad doen’ aan de nieuwe markt”

En het resultaat was positief. Beide heren onderstreepten het enorme potentieel van de munten en van de technologie, die heel de financiële markt kunnen veranderen. Ze wezen uiteraard ook wel op wat gevaren en de behoefte een duidelijk kader te scheppen. Maar de belangrijkste boodschap was: wij gaan niet ingrijpen, wij gaan geen ‘kwaad doen’ aan die nieuwe markt.

En plots schoten dus al de cryptomunten weer omhoog. Bitcoin zelf schoot terug naar 7.700 dollar, en bleef daar hangen. Dat was een stijging van 1.700 dollar op één dag. Heel de markt van cryptocurrencies steeg zo door de hoorzitting op één dag met 40 miljard dollar in waarde.

Het duo van regulatoren kondigde op Capitol Hill wel aan dat ze strenger gaan worden over ICO’s. Dat zijn nieuwe coins die aan de markt worden aangeboden, waarbij al een heel pak gigantische zeepbellen ontstaan zijn. Quasi-waardeloze bedrijfjes worden plots honderden miljoenen waard in virtuele munten. Dat willen Clayton en Giancarlo aanpakken.

De hoorzitting verliep bijzonder spannend: het duo begon met een paar strenge uitspraken en iedereen zat op het puntje van z’n stoel over hoe het uiteindelijk zou aflopen. “Laat er geen enkele onduidelijkheid over bestaan: investeerders die via zo’n ICO beleggingen kopen, hebben dezelfde rechten als andere investeerders. Elke ICO is gebonden aan de wetgeving over beleggingsinstrumenten”, begon Clayton streng.

Maar het duo Clayton en Giancarlo zongen wel het lof over de technologie en de impact op Wall Street. “Het zou onverantwoordelijk zijn om de revolutie van de cryptocurrencies niet te erkennen. Wij moeten die verandering in het paradigma erkennen. En daarom hebben we ook een “do no harm”-aanpak beslist”, zo zei Giancarlo.

Gesponsorde artikelen