Bitcoin mijnen kost meer energie dan goud of koper

Bitcoin mijnen kost meer energie dan goud of koper

Hoe kan je makkelijk geld verdienen met bitcoin minen? Veel hangt ervan af hoe je betaalt voor je energiefactuur. Opvallend: op dat vlak ben je waarschijnlijk beter af met het ‘mijnen’ van koper of goud, want die kosten minder. 

Met de hoeveelheid energie die je nodig hebt om één dollar aan bitcoin te mijnen, is meer dan twee keer de hoeveelheid die je nodig hebt om goud, koper of platinum aan de oppervlakte te krijgen. Die opvallende conclusie trekt deze paper van onderzoekers aan het Oak Ridge Instituut in Cincinatti, Ohio.

Monero is de arbeidsintensiefste

Om één dollar aan bitcoin te mijnen, heb je ongeveer 17 megajoules energie nodig, en dat terwijl je vier, vijf en zeven megajoules nodig hebt voor koper, goud en platinum. Het gaat trouwens niet alleen maar om bitcoin, ook andere cryptocurrency scoren behoorlijk slecht. 1 dollar aan Etheureum kost je 7 MJ, monero zo’n 14 MJ. Er is wel één positief kantje: één dollar aan aluminium kost zo’n 122 MJ, daar scoort bitcoin dus beter.

Hoe rijk worden met bitcoin?

‘Mining’ of mijnen is de naam voor het proces dat we gebruiken in cryptocurrency om blockchain te ‘vinden’. Omdat er geen centrale autoriteit is binnen bijvoorbeeld bitcoin, moeten de blockchain gevonden worden, waarbij een soort competitie gaande is. Wie het meeste computers kan inzetten om als eerste de volgende blockchain te berekenen, krijgt daar bitcoin voor.

Het energieverbruik van bitcoin

Of dat het waard is, laten we in het midden. Maar de energiekost van bitcoinminen is wel degelijk reëel. Schattingen over het energieverbruik van bitcoin alleen, zeggen dat dat zou oplopen tot het equivalent van het energieverbruik van Ierland. Een andere maatstaf is die van de CO2-uitstoot. Die zou te vergelijken zijn met één miljoen transatlantische vrienden.

epa

Gesponsorde artikelen