Rockefeller International-voorzitter Ruchir Sharma meent dat de cryptomarkt zijn zwakkere activa moet wegzuiveren voor Bitcoin opnieuw een stierse opleving kan zien.
Ruchir Sharma is een bekend belegger, auteur, voormalig hedgefondsbeheerder en columnist bij The Financial Times. Momenteel is de man werkzaam als voorzitter van het Rockefeller International-fonds. Onlangs was Sharma te gast op Coindesk TV om zijn licht op de cryptomarkt te laten schijnen.
Sharma gelooft dat Bitcoin onvermijdelijk “een comeback” zal maken, maar denkt ook dat de markt van digitale activa eerst “zwakkere” projecten moeten wegzuiveren voor de beste blockchains opnieuw een stijging in waarde zullen noteren.
Volgens de Rockefeller-topman zal het beleid van de Federal Reserve, de Amerikaanse centrale bank, de koers van Bitcoin en andere cryptomunten pijn doen. Sharma verwijst hiermee naar de plannen van de Fed om de belangrijkste rente op te trekken. Hiermee onderneemt de centrale bank een poging om de alarmerende inflatie te drukken, maar groeit het risico op een recessie.
“Bitcoin is verstrikt geraakt in een speculatieve manie”
Een verhoogde rente zou wel eens kunnen leiden tot het uiteenspatten van de zeepbel van cryptoactiva en een nieuwe opkomst van Bitcoin, denkt Sharma.
“We moeten het overschot wegwerken en dan kunnen we Bitcoin en andere cryptomunten zien opkomen als een stabiel activum. Maar nu is Bitcoin verstrikt geraakt in deze speculatieve manie. Het is slechts een kwestie van tijd (voor Bitcoin opnieuw toeneemt in waarde, red.)”, zegt Sharma.
Interessant is ook dat Sharma de huidige toestand van de cryptomarkt vergelijkt met de dotcomzeepbel van de jaren 90. De ondergang van de vroegste internetbedrijven leidde destijds tot de opkomst van techreuzen zoals Amazon.
“Kans voor Bitcoin om uit te groeien tot belangrijke wereldwijde munt”
Sharma onderstreept in het interview met CoinDesk ook dat hij nog steeds denkt dat Bitcoin “fundamenteel een goed idee is” en zelfs een alternatief kan bieden voor de dominantie van de dollar als ‘s werelds reservemunt. “De kans voor Bitcoin om uit te groeien tot een belangrijke wereldwijde munt staat nu open”, klinkt het.
Volgens Sharma zullen ontwikkelingen binnen de volgende zes maanden cruciaal zijn voor de toekomst van Bitcoin. Vooral het monetaire beleid van naties zal een belangrijke rol spelen. Sharma denkt dat de waarde van Bitcoin nog kan zakken voor ze opnieuw begint te stijgen. “Het Amerikaanse berenmarktregime, dat de risicobereidheid in de wereld aanwakkert, is nog steeds volop in beweging”, stipt hij aan.
De koers van Bitcoin zoefde afgelopen weekend tot voorbij de 21.000 dollar. Maandagochtend noteerde Bitcoin aan een prijs van 20.400 dollar. De cryptomunt blijft ondanks de berenmarkt dus boven de psychologische grens van 20.000 dollar vasthouden.
(as)