Bitcoinmarkt beeft door één persoon, maar er is goed nieuws … toch tot september

Bitcoinmarkt beeft door één persoon, maar er is goed nieuws … toch tot september

Bitcoin raakte het afgelopen jaar bekend bij het grote publiek, maar de virtuele munt blijft wel heel instabiel. Vorige maand is nog maar eens bewezen hoe snel iets een groot effect kan hebben op de koers van de bitcoin die toen zakte onder de 5.000 euro. Maar er is goed nieuws, toch voor de komende 6 maanden.

Het Japanse Mt Gox was ooit de grootste beurs voor cryptrocurrecy ter wereld, maar ging in 2014 failliet na een hack waarbij voor 450 miljoen dollar (850.000 bitcoin) buit gemaakt was. Sindsdien wachten schuldeisers van Mt Gox op hun geld, een taak die in handen ligt van curator Nobuaki Kobayashi.

Het is die laatste die voor heel wat commotie zorgt op de bitcoinmarkt. Om de schuldeisers terug te betalen besliste Kobayashi namelijk om een deel van de voorraad bitcoin die Mt Gox nog heeft te verkopen. Recent raakte bekend dat hij de laatste maanden voor zo’n 350 miljoen euro aan bitcoin heeft gedumpt op de markt, niet echt bevorderlijk voor de koers van de virtuele munt.

Nog voor 1,4 miljard euro aan bitcoin

Na een piek in december vorig jaar boven 16.000 euro was bitcoin op 6 februari even onder de 5.000 euro gezakt. Gespecialiseerde websites ontdekten dat die lage koers er kwam een dag nadat Kobayashi de helft van de verkochte bitcoin op de markt smeet.

Beleggers begonnen vooral te panikeren toen ze zich realiseerden dat de curator nog voor een waarde van ongeveer 1,4 miljard euro aan bitcoin beheert van Mt Gox. Als die ook snel gedumpt worden, zou de markt van de grootste cryptomunt ter wereld wel eens helemaal kunnen instorten.

Veilig tot 18 september

Maar zo ver komt het dus niet, want Kobayashi kan blijkbaar niet meer aan de resterende bitcoin van het failliete Mt Gox. De volgende keer dat de schuldeisers samenkomen is op 18 september en kenners vermoeden dat de curator tot dan geen bitcoin meer kan dumpen.

Volgens velen is de 350 miljoen euro die de afgelopen maanden is verdiend met de verkoop zelfs voldoende om de schulden af te betalen. Wat er dan met de overige 166.000 bitcoin van Mt Gox moet gebeuren, is een groot punt van discussie. Mogelijk gaan die naar de voormalige CEO Mark Karpeles, al komt daarop nu al veel kritiek.

Wat nu met de koers van bitcoin?

Door het nieuws dat Kobayashi de komende zes maanden geen bitcoin kan verkopen, lijkt de markt zich alleszins wat te herstellen. De koers van de bitcoin piekte maandag opnieuw even boven 8.000 euro.

Volgens fans van bitcoin is de virtuele munt zelfs weer op weg naar recordhoogtes en is de recente dip volledig te wijten aan Mt Gox, anderen spreken dat dan weer tegen.

Gesponsorde artikelen