BOB-campagne deelt deze winter naast een sleutelhanger nog iets extra uit aan wie moet blazen

BOB-campagne deelt deze winter naast een sleutelhanger nog iets extra uit aan wie moet blazen

De nieuwe BOB-campagne is vorige week gestart en die zorgde in Oost-Vlaanderen voor een nieuwigheid. De gecontroleerde chauffeurs krijgen daar namelijk, naast de gekende BOB-sleutelhanger, ook een postkaart. Daarop staat een een gedicht over het zwaar fietsongeval uit 2009 uit Oosterzele. Drie eerstejaarsstudentes kwamen toen om het leven door een dronken chauffeur. “Het is redelijk hard, maar zo komt het tenminste binnen.”

Al sinds 1995 worden er in België BOB-campagnes gehouden en in die 22 jaar is de BOB-sleutelhanger uitgegroeid tot een echt hebbeding. Maar omdat het altijd nog beter kan, krijgen gecontroleerde chauffeurs in de provincie Oost-Vlaanderen deze keer ook een confronterend gedicht mee naar huis.

“Dodelijk ongeval is mij altijd bijgebleven”

Het gedicht ‘Weg’ is geschreven door de provinciale plattelandsdichter Paul Demets. Hij heeft zelf twee dochters en het dodelijke fietsongeval uit 2009 is hem naar eigen zeggen altijd bijgebleven.

Vier Gentse eerstejaarsstudenten moesten toen voor hun studentendoop naar Geraardsbergen fietsen, maar werden onderweg aangereden door een dronken chauffeur. Drie van hen kwamen om het leven.

Dichter helpt mee tijdens eerste BOB-weekend

Afgelopen weekend, in de nacht van zaterdag op zondag, werd in Oost-Vlaanderen de ‘Verkeersveilige Nacht‘ gehouden. En dus deelde dichter Paul Demets samen met de politieagenten van de 28 Oost-Vlaamse korpsen de eerste gedichten uit.

5.766 bestuurden moesten die nacht blazen, maar kan een gedicht helpen om het gedrag van de hardleerse chauffeurs te veranderen? “Poëzie en literatuur kunnen de wereld niet veranderen, en ook de mensen niet. Maar niets doen, is ook geen optie. “Als ik een van die bijna 6.000 bestuurders zaterdagnacht kan doen nadenken over dronken rijden, ben ik tevreden”, zegt dichter Paul Demets bescheiden in De Morgen.

“Een gedicht snijdt dieper dan een sleutelhanger”

Minder bescheiden is gouverneur Jan Briers. Die gelooft rotsvast in de nieuwe aanpak. “Ik geloof dat dit gedicht mensen echt tot de orde roept. Het is redelijk hard, maar zo komt het tenminste binnen. Op emotie spelen is niet verkeerd. Een gedicht over de gevolgen van een ongeval in eigen buurt snijdt dieper dan een BOB-sleutelhanger bij goed rijgedrag.”

De gouverneur hoopt dan ook dat ook andere provincies binnenkort gelijkaardige acties starten. Woensdag wil hij daarvan zijn collega’s overtuigen op de conferentie van gouverneurs.

Lees hier zelf het pakkende gedicht:

Zo is vorige week de BOB-wintercampagne gelanceerd:

Gesponsorde artikelen