Boeren uit Verenigd Koninkrijk in financiële crisis na nieuwe Brexit-regels

Boeren uit Verenigd Koninkrijk in financiële crisis na nieuwe Brexit-regels
Getty Images

In het kort

  • Boeren in het hele VK worden geconfronteerd met een penibele financiële situatie als gevolg van stijgende productiekosten, tekorten aan arbeidskrachten en veranderingen in de steunbetalingen na de Brexit.
  • De door de regering geplande wijzigingen in de successierechten (IHT) voor agrarische eigendommen worden door landbouwgroepen als “wreed” en “economisch onjuist” gezien.
  • Binnen Defra wordt een nieuw “departement voor winstgevendheid van de landbouw” opgericht om een 25-jarig stappenplan voor de industrie te ontwikkelen, met plannen om handelsovereenkomsten over bijendodende pesticiden opnieuw te onderzoeken.

Boeren in het hele VK worden geconfronteerd met een penibele financiële situatie, waarbij velen zich afvragen of ze 2025 wel halen. Deze “cashflowcrisis”, zoals Tom Bradshaw, voorzitter van de National Farmers’ Union (NFU), de belangenorganisatie voor boeren in het Verenigd Koninkrijk, die opkomt voor hun rechten en zich inzet voor betere beleidsmaatregelen binnen de landbouwsector, het onlangs op hun conferentie in Londen omschreef, wordt aangewakkerd door een samenloop van factoren. Stijgende productiekosten, aanhoudende tekorten aan arbeidskrachten en de aanhoudende gevolgen van de wijzigingen in de steunbetalingen na de Brexit.

De NFU-conferentie werd gedomineerd door verhitte discussies over de door de regering geplande wijzigingen in de successierechten (IHT) voor agrarische eigendommen, die de boeren als “wreed” en “economisch onjuist” beschouwen. Bradshaw sprak zijn grote bezorgdheid uit over de impact die deze veranderingen zullen hebben op oudere boeren, nadat hij talloze brieven had ontvangen van bezorgde NFU-leden.

Het antwoord van de regering

Hoewel de regering volhoudt dat de IHT veranderingen nodig zijn om de openbare diensten te versterken en dat een kwart van de landgoederen boven 1 miljoen Britse pond zullen profiteren van een verlaagd belastingtarief van 20 procent in plaats van de standaard 40 procent, blijven landbouwgroepen niet overtuigd. Zij beweren dat deze maatregelen de binnenlandse voedselzekerheid bedreigen, investeringen in de landbouw verstikken en onnodige problemen creëren voor familiebedrijven.

De spanning tussen boeren en regeringsambtenaren bereikte een kookpunt tijdens de toespraak van minister van Milieu Steve Reed, die werd beantwoord met boegeroep en gekreun van de afgevaardigden. Demonstranten verstoorden zelfs het evenement en ontvouwden een spandoek met de tekst “Hoe hoog in uw ‘pikorde’ staat eten Steve?”. Boeren uitten hun ongenoegen en vertelden verhalen van oudere familieleden die overwogen om hun leven te beëindigen voordat de IHT-wijzigingen in april 2026 van kracht worden.

Toekomstige plannen en aankondigingen

Bradshaw betwijfelde ook of Britse boeren echt zouden profiteren van de voorgestelde veranderingen in de aanbestedingsregels voor de publieke sector, die bedoeld zijn om meer voedsel van Britse boerderijen te betrekken. Reed kondigde de oprichting aan van een nieuwe “afdeling rendabiliteit van de landbouw” binnen Defra en plannen om een 25-jarig stappenplan voor de industrie te ontwikkelen door middel van workshops met vertegenwoordigers van de landbouw.

Als reactie op de groeiende bezorgdheid over bijendodende pesticiden onthulde Reed dat de regering handelsovereenkomsten waarbij deze schadelijke chemicaliën betrokken zijn, opnieuw zal onderzoeken en mogelijk de import van producten die met neonicotinoïden behandeld zijn, zal verbieden. Hij benadrukte dat dit in lijn is met de inzet van het VK om Britse boeren te beschermen en hoge milieunormen te handhaven.

Reed bevestigde ook zijn standpunt tegen het importeren van voedsel dat geproduceerd is volgens lagere normen dan die in het VK. Hoewel hij de controversiële aard van bestaande handelsovereenkomsten met Australië en Nieuw-Zeeland erkende, verklaarde hij dat toekomstige overeenkomsten strengere waarborgen zullen bevatten om de binnenlandse landbouw te beschermen.

Meer
Lees meer...
03:00