Left Right
scrollTop top

Boete voor middenvakrijden wordt binnenkort misschien verdubbeld


Boete voor middenvakrijden wordt binnenkort misschien verdubbeld

Het meest irritante gedrag op de weg wordt binnenkort mogelijk zwaarder bestraft. Vias, het instituut voor verkeersveiligheid en mobiliteit, wil de boete voor middenvakrijden verdubbelen. François Bellot (MR), minister van Mobiliteit, gaat het voorstel bespreken in de federale commissie Verkeersveiligheid.

“We willen van middenvakrijden een tweedegraadsinbreuk maken. Dat is een overtreding die op een indirecte manier iemand in gevaar brengt”, legt Vias uit aan VRT. “En dat is net wat iemand doet die op het middelste vak blijft rijden op de autosnelweg.”

Door ervan een overtreding van de tweede graad te maken, zal de boete voor middenvakrijden verdubbelen van 58 euro naar 116 euro. Vias heeft zijn voorstel voorgelegd aan de federale minister van Mobiliteit François Bellot (MR). Die gaat het nu op zijn beurt voorleggen aan de federale commissie voor Verkeersveiligheid.

Meest irritante gedrag op de weg

Binnen twee weken komt die commissie samen, maar een beslissing over de eventuele hogere boetes zal nog niet voor dan zijn. “Dat zal ten vroegste iets voor volgend jaar zijn”, zegt Vias.

Het is niet de eerste keer dat er gesproken wordt over hogere boetes voor middenvakrijders. In 2004 hield toenmalig minister van Mobiliteit Renaat Landuyt (sp.a) zo’n voorstel nog tegen. Nochtans is uit een recente enquête van Vias nog maar eens gebleken dat middenvakrijden gezien wordt als het meest irritante gedrag op de weg.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…