In het kort
- Boris Johnson wees Adolescence af als irrelevant voor de kwestie van tienercriminaliteit.
- Hij bekritiseerde premier Keir Starmer voor het verplicht stellen van het vertonen van de serie in klaslokalen en bestempelde het initiatief als een teken van loskoppeling van de werkelijke onderwijsbehoeften.
Voormalig premier Boris Johnson heeft kritiek geuit op het besluit om de Netflix-serie Adolescence beschikbaar te stellen op middelbare scholen in het Verenigd Koninkrijk. De stap werd verwelkomd door de huidige premier Keir Starmer als een manier om het probleem van “giftige” online invloeden aan te pakken en discussies over online gedrag te stimuleren.
Starmer had een ontmoeting met de makers van Adolescence. De serie, die geprezen wordt vanwege het acteerwerk en de genuanceerde weergave van mannelijkheid, heeft gesprekken op gang gebracht over de invloed van online ruimtes die vrouwenhaat en extreme standpunten promoten.
Johnson uit kritiek op Adolescence en Starmer
Johnson noemde de show echter tosh (een hoop onzin) en stelde dat het afschilderen van incels als de hoofdoorzaak van tienercriminaliteit met messen irrelevant was. Incels (involuntary celibates) verwijst naar een subcultuur van mannen die zichzelf beschouwen als incapabel om romantische of seksuele relaties aan te gaan, red.
Hij bekritiseerde Starmer voor het verplicht stellen van het vertonen van de serie in klaslokalen en bestempelde het initiatief als tekenend voor de afstandelijkheid van de overheid van de werkelijke onderwijsbehoeften.
Johnson introduceerde ook op controversiële wijze het thema ras in zijn kritiek, door te suggereren dat de show zwarte mannen onevenredig afbeeldde als zowel slachtoffers als daders. Medeschepper Jack Thorne weerlegde deze bewering echter en benadrukte dat het doel was om mannelijkheid te onderzoeken, in plaats van een statement te maken over ras.
Tegenreactie
Veel online commentatoren bekritiseerden Johnsons houding, sommigen noemden het “zielig” en benadrukten de behoefte aan betere geestelijke gezondheidszorg voor jongeren. Anderen trokken vergelijkingen tussen Johnson en controversiële figuren zoals Andrew Tate, die bekendstaan om het promoten van vrouwenhatende standpunten.
De opmerkingen van Johnson echoën eerdere kritiek van de extreemrechtse commentator Ian Miles Cheong, die de show beschuldigde van “anti-blanke propaganda”. Elon Musk voedde deze beweringen verder, ondanks het feit dat Adolescence al in productie was vóór een levensechte mesaanval in Southport vorig jaar.
Thorne heeft beschuldigingen dat de serie gebaseerd zou zijn op een specifieke waargebeurde misdaadzaak krachtig ontkend en benadrukt de fictieve aard van het verhaal.