Bpost wordt op het hoogste Europees niveau op het matje geroepen voor overheidssubsidies voor het ronddelen van kranten

Bij bpost moeten ze zich deze zomer in de Grote Kamer van het Hof van Justitie van de Europese Unie verantwoorden voor de steun die het van de overheid krijgt voor het bezorgen van abonnementskranten. Het is erg zeldzaam dat een zaak door de Grote Kamer afgehandeld wordt. Het laatste arrest is van 2007 in een zaak tegen Microsoft. Grote problemen dus voor bpost.

De Vlaamse Federatie van Persverkopers (VFP) diende in 2015 een klacht in bij de Europese Commissie. Dat laten ze zelf weten in een persbericht. De uitbaters van krantenwinkels vinden het niet kunnen dat bpost elk jaar een subsidie van 200 miljoen euro krijgt van de overheid om abonnementskranten rond te delen. Ze klagen ook aan dat de verkoop in de winkels daarentegen geen overheidssteun krijgt. Ze redeneren dat ze nochtans dezelfde rol vervullen. De onafhankelijke dagbladhandelaars klagen dus aan dat die subsidies voor bpost de verkoop in hun winkels doet zakken.

De Europese Commissie vond die subsidies na een kort onderzoek eerst geen probleem, maar toen de VFP naar het Hof van Justitie van de Europese Unie stapte, werd er beslist om de zaak in de Grote Kamer af te handelen.

istock

“Dialoog jarenlang geprobeerd”

“We hebben jaren geprobeerd om een dialoog te hebben. We hadden geen andere keuze dan een rechtszaak te beginnen. Nu is er een belangrijke stap gezet. Wij eisen dat het onevenwicht hersteld wordt. Wij willen een deel van de koek”, zegt Tony Vervloet, secretaris-generaal van de VFP.

“De Belgische Staat subsidieert bpost omdat zij het verdelen van abonnementskranten ziet als een ‘dienst van algemeen economisch belang’. Dat de verdeling via bpost wel zo’n dienst is en de verdeling via de winkels niet, had de Europese Commissie tot meer onderzoek moeten aanzetten. We zijn dan ook verheugd dat de Grote Kamer zich hierover zal buigen.”

wiki

Indirecte steun voor uitgevers

Bij de VFP hopen ze dat de Europese Commissie de staatssteun aan bpost nu nauwkeuriger zal onderzoeken. De federatie wil dat de ‘onrechtvaardigheid’ tussen gesubsidieerde en het niet-gesubsidieerde persleveranciers onderzocht wordt en ze willen een oordeel over de (in)directe steun aan de uitgevers. De VFP klaagt aan dat die dankzij de subsidies aan bpost van lagere tarieven kunnen genieten voor het verdelen van de kranten bij hun abonnees.

“Die indirecte steun leidt tot promoties waarbij je al een jaarabonnement op een krant kan nemen voor 165 euro”, stelt Tony Vervloet. “Aan de vaste winkelprijs die wij hanteren, kost het bijna 700 euro om een jaar diezelfde krant te lezen. Volgens ons kunnen de uitgevers die promotieprijzen enkel aanbieden door de goedkope leveringstarieven die bpost hen geeft dankzij de staatssteun.”

Van 2007 geleden

Het is erg opmerkelijk dat de zaak naar de Grote Kamer gaat, die uit maar liefst vijftien rechters bestaat. De laatste zaak waar de Grote Kamer zich over boog, was er één tegen Microsoft in 2007.

iStock
Meer
Lees meer...