Brik, blik of zak: wat is de gezondste soep die je niet zelf moet maken?

Welke soep is er gezonder: die uit een blik, een brik of een zak en zit er eigenlijk wel verschil op? Want met de winter in het land koop je al snel eens een blik, als de dagen te kort zijn om alles gewoon nog zelf te maken. Hoewel je ’t niet zou verwachten is er wel degelijk een aanzienlijk verschil tussen de drie, zélfs binnen hetzelfde merk. Check it out! 

Winter, da’s tijd voor een lekker soep. Maar heb je ook altijd evenveel zin om die te maken? Nee, en toch is er niks lekkerder en gezonder over de middag dan een hete tas tomatensoep. Alleen, om die dan de avond op voorhand klaar te maken, daar moet je op zo’n winteravond toch wel véél discipline voor hebben. Dus kies je voor een blik, een brik of een zak uit de winkel. Maar welke van die drie keuzes is nu het gezondst?

Wij keken naar één van de bekendste merken: Unox en Knorr. Zij zitten beiden onder het label van Unilever, één van de grootste voedingsbedrijven ter wereld en zijn quasi hetzelfde product. Knorr verkoopt brikken soep, Unox blikken en zakken. Je zou, zeker bij blik en zak, verwachten dat, aangezien het om hetzelfde merk gaat, de voedingswaarden hetzelfde zouden zijn.

Niets is echter minder waar: wij vergeleken Knorr Brik Tomatensoep Groentenweelde met balletjes (1 liter) met Unox Stevige Tomaten-Groentensoep (blik van 800 milliliter) en Unox Stevige Tomatensoep met ballen (zak van 570 milliliter). Gemiddeld zit er een verschil van zo’n 1% in de ingrediënten, zo zit in de zak tomatensoep met balletjes 1% meer balletjes, de rest blijft grotendeels hetzelfde.

Knorr.be

Het minste calorieën en vetten

Als we puur naar calorieën kijken, zeker geen indicatie van gezondheid, dan zien we dat een blik het minste aantal calorieën per 100 milliliter bevat. Met 45 kilocalorieën kan je veilig een kommetje eten. Brik strand op de tweede plaats met 55 en de zak doet het het slechtst, met 62. Nog altijd niet afschrikwekkend veel, maar wel bijna twintig procent meer dan een brik van Knorr dus.

Vervolgens kijken we naar vetten. Omdat het vetgehalte alleen niet veel zegt, kijken we ook naar het percentage verzadigd vetgehalte: ook daar is brik de winnaar. Hoewel we dat dus moeten nuanceren. Brikken bevatten zo’n 2,4 gram vet per kleine portie. Da’s meer dan een blik, tien gram meer, maar in brik zit wel net iets minder verzadigd vet. Opnieuw, dat valt best mee, het gaat in geen enkel van de drie gevallen om zelfs maar een gram vet per 100 gram. Een zak soep bevat zo’n 3,5 gram vet, of 0,6 per honderd milliliter.

AH.be

Suikers en zouten

We kijken ook even naar suikers en zouten. Want vetten heb je nodig, maar suiker zet zichzelf dan weer om in vet, niet goed als je wil letten op wat je eet. Suiker is één van de betere bewaarmiddelen, maar dat wil zeggen dat het er ook wat nodeloos inzit. Zelf soep maken is daarom uiteraard nog net een stukje beter.

In de suikerafdeling is blik de verrassende winnaar: met een gram minder suiker per 100 milliliter dan een brik en twee voor een zak soep, kan dat al flink doortellen. Dat wil zeggen dat je verhoudingsgewijs al snel een lepel suiker extra in je mond steekt door een zak soep te eten.

Voor sommige mensen is zout ook een factor, al is intussen niet meer zeker of je zoutinname zo’n grote invloed op je bloeddruk heeft als de gemiddelde Vlaming schijnt te denken. Veel verschil zit daar alvast niet op: tussen de 0.7 en 0.8 gram per 100 milliliter, da’s wel nog steeds bijna een soeplepel vol zout per grote tas soep.

Conclusie

Kunnen we een echte finale conclusie trekken uit deze vergelijking? Ja en nee, natuurlijk hangt het allemaal af van wat je nodig hebt en waar je naar op zoek bent. Soep blijft een gezond tussendoortje, maar verpakkingen doen er in onze beperkte test wel degelijk toe. Brik is superieur, tenzij je naar de suikers kijkt, dan ben je duidelijk beter af met een blik soep. Of je er dan een boterham bij eet en wat daarop ligt, maakt uiteraard ook verschil. Tijd voor nog een artikel.

AH.be
Meer
Lees meer...